Novosti

Intervju

Guste Santini: Nemamo strategiju

British American Tobaccou iz Rovinja je zadnje povećanje trošarina za dvije kune po kutiji cigareta prelilo čašu. Mi nemamo strategiju razvoja industrije, pa ni pregovaračku sposobnost. To će biti jako loša poruka drugim mogućim investitorima u proizvodnju ovdje, kaže ekonomski stručnjak i bivši zaposlenik duhanske industrije

Liv4o3pjbim1usts7xvsnxz9e7l

Guste Santini (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Kako gledate na najave odlaska British American Tobaccoa iz Rovinja, odnosno Kanfanara? To bi dakle bio kraj industrijske prerade duhana u Hrvatskoj.

Velike korporacije idu tamo gdje imaju poseban tretman. BAT-u je zadnje povećanje trošarina za dvije kune po kutiji cigareta prelilo čašu, a njima se neće biti problem odseliti, jer im je proizvodnja u Hrvatskoj ionako marginalna udjelom. Kupovat će jeftiniji, također kvalitetan duhan u npr. Zimbabveu. No pitanje je što hrvatske vlasti žele. Proizvodnju očito ne, ili ne dovoljno. Investicije od par stotina milijuna eura proglašavamo velikima, dok BAT-ovih nekoliko stotina, koliko je koštala nova tehnologija, puštamo da ode. Ali mi nemamo strategiju razvoja industrije, pa ni pregovaračku sposobnost. Osim toga, to će biti jako loša poruka svim drugim mogućim investitorima u proizvodnju ovdje.

Ante Vlahović, nekadašnji većinski vlasnik Tvornice duhana Rovinj, između ostalog se i zato bio odlučio na turizam?

Vlahović je svakako jedan od najsposobnijih poduzetnika u RH, a zapravo je shvatio ono što naglašavam ovom prilikom: bolji posao je u onom području koje država bolje tretira. Pa je tamo i preorijentirao portfelj poslovnih aktivnosti. Shvatio je pritom da će se ulaskom RH u EU morati i ovdašnje cijene izjednačavati s onima u novom širem kontekstu, osim što i propusnost granica prema istoku te veliki šverc cigaretama smanjuju hrvatsko tržište. BAT, kao multikorporacija koja je kupila TDR, imao je veće mogućnosti da se nosi s tim, sve dosad, no sad im se zbog rasta trošarina to više ne isplati.

Takvi moćni subjekti imaju mogućnost i ucjenjivati vlade ekonomski slabijih zemalja. Prije više desetljeća ste i sami bili menadžer u duhanskoj industriji, pa svakako znate da u račun sad ulazi i opstanak uzgajivača duhana u npr. Podravini?

Mada tu ima elemenata ucjene, bolje je da najavu odlaska shvatimo kao zgodu za identificiranje loših uvjeta za gospodarstvo i proizvodnju općenito. Podravci koji su uzgajali duhan – uglavnom virginiju, nešto manje burley – a na tlu koje ne podržava većinu drugih kultura, neće se moći preorijentirati. Pa niti na turizam, jer nisu svi u ovoj zemlji u poziciji otići u porezom manje opterećen sektor.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više