Novosti

Politika

HDZ-ovka koja je prebrojavala vrbe i Srbe u Rijeci dala ostavku na funkciju

Ivona Milinović, skandalozna riječka vijećnica HDZ-a, dala je ostavku na funkciju predsjednice Odbora za nacionalne manjine, ali vijećnici SDSS-a još čekaju na njeno izvinjenje

V2msn4x47qa0z8o5p0g8976i7x1

Ivona Milinović (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Ivona Milinović, riječka gradska vijećnica iz redova HDZ-a i predsjednica Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke, podnijela je neopozivu ostavku na to mjesto nakon niza skandaloznih izjava na račun srpske nacionalne manjine. Objavljujući šovinističke i diskriminatorne stavove na svom Facebook profilu, te šireći lažne vijesti o srpskom kriminalnom podzemlju u Rijeci referirajući se na slučaj Škalamera - Arsić, Ivona Milinović je pažnju šire javnosti pobrala krajem septembra gostujući u emisiji ‘Podcast Velebit’ kada je izjavila: ‘Ako ćemo baš biti bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci ima 6,5 posto Srba. Nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30, 40 posto.’

Nakon što se riječki HDZ ogradio od rasističke izjave njihove kolegice, Milinović se ispričala, ali ne i pred Gradskim vijećem Grada Rijeke.

Mile Opačić, gradski vijećnik iz SDSS-a i član Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke, kazao je da je većina članova Odbora odlučila opstruirati zakazanu sjednicu, jer im je ispod časti da diskutiraju o skandaloznim izjavama predsjednice. Inače, na čelu ovog Odbora od njegovog konstituiranja uvijek se nalazi netko iz HDZ-a - takva je raspodjela unutar Gradskog vijeća - a Opačić tvrdi da dosad nikad nije bilo problema s predsjednicima.

Prema njegovim riječima, Milinović je svoju funkciju u Odboru koristila kako bi kontrirala SDP-u te se, kako kaže, nije mogla suzdržati od isticanja svog političkog i ideološkog opredjeljenja.

U svom završnom obraćanju, Milinović je istaknula da je ponosna na rad Odbora jer su za vrijeme njenog mandata uspjeli nakon više od deset godina povećati sredstva za rad nacionalnih manjina za 50 posto.

Opačić tvrdi da to nije njena zasluga jer bi manjinci i bez obzira na Odbor taj prijedlog dali na izglasavanje Gradskom vijeću.

- Vojko Obersnel je svim manjinama sredstva za programe digao za 20 hiljada kuna, a mi kao najbrojnija manjina smo tražili da ta količina sredstava bude podijeljena po principu 50 posto svima isto, a 50 posto računajući zastupljenost i brojnost manjina. Milinović se na Odboru složila s tim prijedlogom, ali kasnije taj stav nije podržala - kazao je gradski vijećnik SDSS-a.

Novi predsjednik ili predsjednica Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke tražit će se ponovo iz redova riječkog HDZ-a, a Opačić je uvjeren da će svaki HDZ-ovac tu funkciju obnašati bolje i profesionalnije.

- Jedino što očekujemo od nje jest izvinjenje u Gradskom vijeću, da ustane i da se ispriča svima zbog degutantnih izjava, jer ipak je položila zakletvu da će svoj posao raditi časno. Poštovanje prema manjinama se ne može kupiti novcem, nego zdravim odnosom i ispravnim djelovanjem - zaključio je Mile Opačić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više