Novosti

Društvo

HND i SNH: Nakon Bakićeva poziva na linč Faktografu stižu prijetnje smrću

Iskazujemo punu podršku kolegicama i kolegama s portala Faktograf.hr, koji su postali meta javnog linča što ga je prije tri dana pokrenuo poduzetnik Nenad Bakić, a nakon čega redakciji Faktografa stižu prijetnje fizičkim nasiljem, ali i smrću, upozoravaju iz HND-a i SNH

Large bakic

Nenad Bakić (foto Borna Filić/PIXSELL)

Poduzetnik Nenad Bakić je 10. i 11. prosinca na svom profilu na društvenoj mreži Facebook grubo napao Faktograf iznoseći niz neistinitih tvrdnji te svoje sljedbenike pozvao na masovno podnošenje sudskih tužbi protiv portala i na taj način pokrenuo upravo ono protiv čega se naše organizacije već godinama bore – organizirani pritisak na medije koji profesionalno i objektivno izvještavaju kako bi ih se zastrašilo te im se otežao, pa i onemogućio rad, upozoravaju Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

"Mislim da svi kojima se ovako narušavaju Ustavna prava mogu tužiti Faktograf po članku 127. Kaznenog zakona – ja hoću. Faktograf možda misli da ‘običan mali čovjek’ neće imati resursa (znanje, novac…) da ih tuži za takvo gaženje njihovih prava, možda su u pravu. Mene zanima da li bi bilo legalno da se formira neki fond iz kojeg bi se financirale takve tužbe? Ne bi trebalo biti jako komplicirano – šablonske tužbe za istu temu?", napisao je Bakić.

Poduzetnik poziva na organizirani pritisak na jedan medij upravo na način na koji se SLAPP-tužbama pokušavaju ušutkati kritički mediji, kažu iz HND-a i SNH. Tužbe protiv novinara i medija predstavljaju, naime, financijsko opterećenje te grubi pokušaj cenzure, što je protivno Ustavu. Praksa također pokazuje i da ovakvo huškanje protiv novinara i medija nerijetko dovodi do fatalnih posljedica.

Podsjećaju i da su prema anketi Hrvatskog novinarskog društva u Hrvatskoj 2021. godine bile aktualne najmanje 924 tužbe protiv novinara i medija te da je Hrvatska na vrhu ljestvice po sramotnoj statistici SLAPP-tužbi.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više