Novosti

Politika

Homofobni župnik koji brani ustaše dobit će nagradu za životno djelo Kastva

Franjo Jurčević osuđen je zbog širenja mržnje, a na svojim blogovima veliča ustaše, umanjuje žrtve Jasenovca i potiče povijesni revizionizam

4j2e9ql9idovgmeat5akjqwr8ga

Jurčeviću će se nagrada dodijeliti zbog njegovog dugogodišnjeg rada, snažne osobnosti, pristupačnosti i volje da služi svojim građanima, objašnjeno je (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Homofobni župnik Franjo Jurčević iz Kastva, osuđen zbog govora mržnje i poznat po veličanju ustaša te povijesnom revizionizmu, dobit će nagradu za životno djelo ovog grada, javlja Novi list. Kontroverznog župnika predložio je kastavski HDZ, a Gradsko vijeće prihvatilo je odluku većinom od 13 glasova vladajuće koalicije koju vodi SDP i oporbe. Suzdržana je bila tek jedna SDP-ova vijećnica.

Jurčeviću će se nagrada dodijeliti zbog njegovog dugogodišnjeg rada, snažne osobnosti, pristupačnosti i volje da služi svojim građanima, kako je objasnio predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Arsen Jardas.

U svom dugogodišnjem radu Jurčević je upisao i osude zbog poticanja na nasilje i iskazivanje mržnje protiv homoseksualnih osoba. Naime, nakon što je lezbijska udruga Kontra podignula prijavu protiv njega, Općinski sud u Rijeci osudio ga je 2011. godine na uvjetnu kaznu zatvora od tri mjeseca s rokom kušnje od godinu dana jer je na svom blogu poticao na nasilje i iskazivao mržnju. Jurčević je, između ostalog, gej osobe nazivao psihopatima, a za lezbe pisao da su neke od njih 'bolesne, samodopadne, agresivne i bezobrazne'.

Mjesec dana kasnije i Županijski sud u Rijeci proglasio ga je krivim za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba nakon što je nekoliko udruga podignulo udruženu tužbu zbog homofobnih i ekstremističkih natpisa na blogu zupnik.blog.hr. Među tim udrugama bio je i Centar za mirovne studije koji je nakon vijesti o dodjeli nagrade za životno djelo na svom Facebooku objavio: 'Ovakva poruka svim sugrađanima, da se poticanje i izražavanje mržnje te pozivanje na nasilje, ne samo tolerira, već i nagrađuje je krajnje razočaravajuća te ukazuje na duboko nerazumijevanje vrijednosti jednakosti i ravnopravnosti'. 

Jurčeviću je sud zabranio da dalje piše tekstove na svom blogu zupnik.blog.hr na način da diskriminira osobe po osnovi spolne orijentacije. Danas župnik objavljuje na drugim blogovima gdje se bavi uglavnom povijesnim revizionizmom i svakodnevnom politikom.

Veličanja ustaštva Jurčević se ne libi. 'Osobno mi je i drago da se domoljube poistovjećuje s ustašama jer ustaše su se doista borili samo i isključivo za slobodnu Državu Hrvatsku', pisao je svojevremeno Jurčević te objasnio čitateljima 'da nisu svi ustaše bili koljači u ubojice'.

'Nezavisna Država Hrvatska (NDH), koji niti nacrtanu ne možete smisliti, nije bila samo Jasenovac i Gradiška: ona je bila jasni izraz težnje Hrvatskog naroda da se napokon izvuče ispod jugoslavenskog kopita ispod kojega su životima plaćali hrvatski političari i civili', pisao je 2015. godine.

Jurčević se 'poigravao' i s brojkom žrtava Jasenovca.

'Pokušao sam vidjeti koliko je to žrtava u Jasenovcu bilo s imenima žrtava, ali isto tako s imenima očeva istih žrtava u Jasenovcu', napisao je župnik Jurčević u tekstu s naslovom 'Još malo igre oko jasenovac.org – Victim list'. Brojeći 'hrvatska imena' žrtava došao je do zaključka da je našao dokaz 'ogromnog krivotvorenja Jasenovca i napuhavanja srpskih, židovskih i romskih žrtava a potpunog negiranja Hrvata koji su – prema ovoj krivotvori – također nastradali u Jasenovcu'.

Jurčević je branio i pozdrav 'Za dom spremni' pa je tako 2015. godine pisao: 'Hrvatski izrodi zajedno sa srbočetnicima iz petnih se žila ustremljuju protiv pozdrava 'ZA DOM SPREMNI', pripisujući ga ustašama, pa je to stoga fašistički pozdrav pod kojim su počinjeni zločini. Drugovi zaboravljaju da je godinama u službenoj upotrebi Titove krvničke tvorevine Jugoslavije bio poklič: 'SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!' pod kojim su pokličem počinjeni daleko veći zločini nakon rata nego što su ih počinile Ustaše i Ante Pavelić. Napokon, i da je poklič 'ZA DOM SPREMNI ustaški, pa što mu fali?!'

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više