Novosti

Politika

Nasilje pod embargom

S teškim tjelesnim ozljedama Radoje Petković još uvijek se nalazi u životnoj opasnosti, a Policijska uprava i DORH i dalje od javnosti skrivaju motive fizičkog napada

Yas064c9vx6qz3z8v3bk4p3kk4s

Kastav (foto Nel Pavletić/PIXSELL)

Ništa novo nema povodom slučaja brutalnog premlaćivanja Radoja Petkovića (63), potpredsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine grada Kastva i građevinskog poduzetnika kojeg je 24. travnja ispred kafića u Viškovu isprebijao Ilija Glavić (48). Za napadača je naknadno otkriveno da se nalazi na popisu osumnjičenih za ratne zločine kojeg je izradio Centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

S teškim tjelesnim ozljedama Radoje Petković još uvijek se nalazi u životnoj opasnosti, a Policijska uprava i DORH i dalje od javnosti skrivaju motive fizičkog napada. Bez poznatih motiva, za sada je jedino poznato da se osumnjičeni Ilija Glavić još uvijek nalazi u istražnom zatvoru, koji će potrajati do 25. maja, te da ga Općinsko odvjetništvo sumnjiči za kazneno djelo nanošenja osobito teških tjelesnih ozljeda.

- Svako nasilje potrebno je osuditi. Za nas građane to znači moralnu osudu i distanciranje od nasilnog čina. Profesionalne službe poput policije i Državnog odvjetništva imaju zadaću u što kraćem roku istražiti okolnosti slučaja, utvrditi motivaciju napada, pronaći počinitelja i svjedoke te pokrenuti predviđene procedure progona za takvo djelo. Od napada na Radoja Petkovića prošla su četiri tjedna te javnost još nije saznala motive, što stvara dodatnu nelagodu jer je žrtva napada društveno eksponirani pripadnik srpske zajednice, a počinitelj osumnjičenik za kaznena djela u BiH u 1990-ima - upozorava Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije i napominje da svako nasilje motivirano mržnjom prema određenoj manjinskoj zajednici u društvu podliježe težem sankcioniranju.

- Takvo nasilje ne predstavlja ‘samo’ nasilje prema pojedincu, već prema cijeloj manjinskoj grupi i razorno djeluje na društvo u cjelini, stvarajući nestabilno ozračje za sve građane. Potrebno je da nadležne institucije u što kraćem roku poduzmu sve aktivnosti kako bi zaštitile žrtve i kaznile počinitelje. Prvi takav korak je svakako informiranje javnosti o poduzetim radnjama kako bi se smanjile tenzije, pokazala volja i odlučnost za sankcioniranje počinitelja - ističe Cvijeta Senta dok podrobnije informacije još uvijek očekujemo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više