Novosti

Društvo

Motiv ubojstva ostao nepoznat

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci optužilo Iliju Glavića: U optužnici protiv napadača na Radoja Petkovića nigdje se ne spominju moguća etnička pozadina premlaćivanja ni zločin iz mržnje

Qbw5j9fqiqnsknu7epx9ovrx6la

Radoje Petković preminuo je nakon brutalnog napada

Podignuta je optužnica protiv Ilije Glavića koji je 24. aprila na Viškovu nasmrt pretukao Radoja Petkovića, građevinskog poduzetnika, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i istaknutog člana srpske zajednice u Primorsko-goranskoj županiji. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci tereti Glavića za počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela, odnosno nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom. Nigdje u optužnici se ne spominju moguća etnička pozadina premlaćivanja ni zločin iz mržnje, a i ovog puta ŽDO je izbjegao dati odgovor na pitanje naše redakcije o konkretnim motivima napada na Radoja Petkovića. Da li su nakon napada s fatalnim ishodom, postupanja policije i tužilaštva ostala neka otvorena pitanja i nejasnoće, upitali smo saborskog zastupnika i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Borisa Miloševića.

- Teško mi je komentirati jer ne znam sve detalje. Ne znam da li je DORH uopće utvrdio motiv Glavića da pretuče i ubije Radoja Petkovića. Zločini iz mržnje često se ne prepoznaju i neadekvatno se procesuiraju, nadam se da to ovdje nije slučaj. Veći duži niz godina predlaže se ulaganje u edukaciju pripadnika policije, Državnog odvjetništva i sudaca o europskim i međunarodnim standardima o prepoznavanju, kvalifikaciji i progonu zločina iz mržnje. Nadam se da je DORH kvalitetno pripremio optužnicu pa da nećemo čekati desetak godina i više na pravomoćnu presudu - kaže Milošević.

Podignuta optužnica za teške tjelesne ozljede sa smrtnim ishodom iznenadila je voditeljicu Documente Vesnu Teršelič.

- Čudi me da ŽDO u Rijeci u kriminalnom rukopisu počinitelja koji je do smrti pretukao petnaest godina starijeg muškarca nije prepoznao mržnju. Zar pripadnost ubijenog Petkovića srpskoj zajednici doista nije bila važan motivirajući faktor? U istrazi procjena motiva za počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela ovisi o iskazima svjedoka. Čak i ako nitko od očevidaca prebijanja nije govorio u prilog počinjenja kaznenog djela zbog nacionalnog ili etničkog podrijetla, trebalo je ispitati širi krug svjedoka upoznatih sa stavovima okrivljenika. Pitam se jesu li nadležni provjerili navode iznesene u medijima o sumnji na umiješanost napadača u ratne zločine s Posebnim odjelom za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Eventualna sumnja na ratni zločin ne bi imala direktne veze s bezobzirnim nasiljem na Viškovu, ali bi mogla biti važna za razumijevanje postupaka okrivljenika. Čini se da ŽDO u Rijeci nije dovoljno pozorno istražio okolnosti ovog zločina - ističe Teršelič.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više