Novosti

Politika

Hrvat u Vladi Srbije

Predsednik SDSS-a, stranke Srba iz Hrvatske, Milorad Pupovac smatra da je izbor Žigmanova "na dobro i Hrvata u Srbiji, ali i na dobro Srbije", kao i da bi taj izbor mogao pripomoći odnosima Hrvatske i Srbije i evropskoj perspektivi Beograda

Large zigmanov  internacionala

Tomislav Žigmanov (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Prvi put u novijoj istoriji Srbije, da citiramo predsednika Aleksandra Vučića, u Vladi Srbije sedeće jedan Hrvat. Naime, odlukom istog tog predsednika, iako će on reći da je to odabir mandatarke, odnosno premijerke Ane Brnabić, ministar za ljudska i manjinska prava biće Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), stranke koja predstavlja interese pedesetak tisuća tamošnjih Hrvata.

"Ovo je pretpostavljam za vas iznenađenje, pripadnik hrvatske nacionalne zajednice u našoj zemlji", rekao je predsednik. Sam Žigmanov se zasad nije konkretnije oglašavao, osim što je ostavio poruku na tviteru: "Hvala na ukazanom poverenju Aleksandru Vučiću – neće biti iznevereno. Priznanje je to i za DSHV, za dosledno zalaganje za društvenu pravednost, uključive politike, prava nacionalnih manjina i dobro Hrvata u Srbiji. Takva uverenja biće mi vodilje i dalje."

S druge strane, Aleksandar Olenik, koji je zajedno sa Žigmanovom izabran za poslanika kao predstavnik koalicije "Vojvođani", kaže da ta koalicija "više ne postoji".

"Prihvatanjem ministarskog mesta, Tomislav Žigmanov napustio je i koaliciju i ona više ne postoji", rekao je Olenik, ističući da će njegova poslanička grupa biti dosledna opozicija te da se zalaže za uvođenja sankcija Rusiji. Izbor Žigmanova nije se svideo ni delu Bunjevaca. U bunjevačkoj zajednici postoji raskol između onih koji se smatraju Bunjevcima po nacionalnosti i onih koji se izjašnjavaju kao bunjevački Hrvati. Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić smatra da je izbor Žigmanova na mesto ministra za ljudska prava neprihvatljiv, jer on "otvoreno negira postojanje jedne nacionalne manjine". Među važnijim izazovima koji čekaju Žigmanova svakako je i pitanje ponovnog pokretanja procesa usvajanja zakona o istospolnim zajednicama, na šta ga je kao ministra za ljudska i manjinska prava pozvala organizacija Beograjd prajd, ističući da "ne postoji pisani trag da je ikad govorio o LGBT+ temama".

Predsednik SDSS-a, stranke Srba iz Hrvatske, Milorad Pupovac smatra da je izbor Žigmanova "na dobro i Hrvata u Srbiji, ali i na dobro Srbije", kao i da bi taj izbor mogao pripomoći odnosima Hrvatske i Srbije i evropskoj perspektivi Beograda. "Šalje se poruka da se želi unaprijediti odnose Republike Srbije i Hrvatske", dodao je Pupovac. Inače, SDSS i DSHV već duže surađuju na unapređenju položaja Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

S druge strane, Natalija Jakovljević, novinarka subotičkog portala Magločistač, misli da Žigmanov neće imati nikakvu moć, kao što to nije imala ni njegova prethodnica Gordana Čomić.

- Možda će doći do određenih pomaka u odnosima Srbije i Hrvatske, ali to neće značajno uticati i neće biti epohalnih promena. Svakako odnosi neće biti na nivou kakvi su odnosi Srbije i Mađarske" - ističe u komentaru za Novosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više