Novosti

Kratko & jasno

Hrvoje Ivančić: Rat se vodi za resurse istoka Konga

Od rata za kontrolu nad bogatim resursima istočnog Konga najviše koristi imaju susjedna Uganda i prvenstveno Ruanda koja je praktički kolonizirala dio Sjevernog Kivua, a podupire i spomenutu pobunjeničku grupu M23, kaže reporter i pisac

Large internacionala  mini

(foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Predstavnici Vlade Demokratske republike Kongo tvrde da su pobunjenici iz pokreta M23 nedavno pobili 300 ljudi na istoku pokrajine Sjeverni Kivu. Kako to komentirate?

Te je podatke teško provjeriti, ali poznavajući stanje u pokrajini Sjeverni Kivu, smrt civila je nešto s čim se regija susreće svakodnevno. Kad uzmemo u obzir da se pokret M23 ponovo aktivirao početkom 2022. i da su se žestoke bitke vodile upravo na teritoriju između grada Gome i naselja Rutshuru, takvo što sasvim je moguće i realno. Ubojstva civila služe za sijanje straha i za raseljavanje populacije kako bi se lakše ovladalo pristupnim cestama i kako bi se stekle bolje pozicije za pregovaračkim stolom, a koji su točno ciljevi M23 pobunjenika, još uvijek nije jasno.

Nakon što je 2003. završio Drugi kongoanski građanski rat u kojem su stradali milijuni ljudi, započeo je sukob u Kivuu. Umiješane su kongoanska vojska, paravojske Hutua i Tutsija, susjedi Ruanda i Burundi, ali i Francuska i Belgija koje podupiru vladu u Kinšasi. Više ste puta boravili u Kivuu, kako biste saželi uzroke sukoba?

U široj slici možemo reći da je kongoanski rat jedan od mnogih ratova nastalih nakon raspada sovjetskog bloka i s poremećajem ravnoteže snaga u svijetu. Raspali su se režimi koje je podupirala američka CIA, pa tako i Mobutuov režim u Kongu. To je rat za kontrolu nad bogatim resursima istočnog Konga, od čega najviše koristi imaju susjedna Uganda i prvenstveno Ruanda koja je praktički kolonizirala dio Sjevernog Kivua, a podupire i spomenutu pobunjeničku grupu M23. Treba spomenuti da se samo na području Sjevernog Kivua, koji je otprilike površine Hrvatske, nalazi oko osamdeset paravojnih skupina. Tu su lokalna Mai Mai paravojska, kojoj je glavni cilj zaštita plemenskog područja, pobunjenici iz Ruande i Ugande te prevrtljiva službena vojska. Nikad se ne zna hoće li pojedine njene brigade ostati lojalne ili će surađivati s paravojskama.

Koliko na zapadu uopće postoji svijest o krvavim događanjima u Kongu?

Sve ispod sto tisuća mrtvih u Kongu za zapadne medije nije vijest. Zvuči grubo, ali je istinito. Ovo o čemu razgovaramo u medije dolazi na kapaljku, zbog čega se sukob u Kivuu pretvara u samo još jedan "divljački rat", a regija postaje zona organiziranog kaosa unutar određenih granica, kao kakvo krvavo igralište.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više