Novosti

Intervju

Hrvoje Zovko: Duboki poremećaj

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva: Barem 1.163 sudska postupka koji se vode protiv medija i novinara, kojima se sudi zbog satire i objave istinitih informacija, govori o dubokom poremećaju društva u kojem živimo

V3y9nd251n4zucu2f19gy01oo99

Hrvoje Zovko (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Nakon subotnjeg protesta novinara kontranapad nije trebalo dugo čekati. Kako ocjenjujete izjave premijera Andreja Plenkovića i priopćenje ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića?

Što se tiče neistinitih izjava predsjednika Vlade da sam ja skoro fizički nasrnuo na urednicu programa, samo ću reći da su one nedostojne za funkciju koju obnaša i to se može nazvati niskim udarcem. Umjesto da naše dugogodišnje probleme zbog uništavanja novinarstva i medijske scene te borbu novinara za svoju profesiju, o čemu svjedoče i naši zahtjevi, premijer shvati ozbiljno, služi se neistinama kako bi me diskreditirao na ljudskoj i profesionalnoj razini. Što se tiče ravnatelja Bačića, on tim priopćenjem namjerno stvara dojam da se dogodilo nešto što ne odgovara istini. Najkraće rečeno, iznošenje neistina.

Može li se reći da je prosvjed uspio i je li bila poželjna prisutnost političara na njemu?

Jako smo zadovoljni prosvjedom održanim prošle subote. On je pokazao da su novinari u Hrvatskoj ujedinjeni kada je u pitanju borba za profesiju, a posebno se pokazalo se da je HND središnja institucija obrane novinarske profesije. Da je prosvjed uspio, osim što je na njemu bio velik broj novinara i ostalih građana i građanki, svjedoči i činjenica da su o njemu osim domaćih izvijestili i svi svjetski mediji. Što se tiče prisutnosti političara, samo ću reći da smo mi pozvali sve koji žele doći podržati novinarsku struku s jasnom napomenom kako ne želimo nikakvu politizaciju prosvjeda. Isto tako, mnogi od političara koji su viđeni u koloni, ali i oni kojih nije bilo, imali su priliku napraviti nešto za novinarstvo, a to nisu učinili.

Kakvi će biti novi potezi HND-a u vezi zahtjeva za poboljšanje novinarske profesije u Hrvatskoj?

Jedan od poteza je daljnja internacionalizacija problema novinarskih i medijskih sloboda u Hrvatskoj, koje su opasno ugrožene zaslugom ove i prijašnjih vlada koje se neodgovorno ponašaju prema novinarima i medijima pa misle da se ignoriranjem mogu riješiti problemi. Podatak o barem 1.163 sudska postupka koji se vode protiv medija i novinara, kojima se sudi zbog satire i objave istinitih informacija, govori o dubokom poremećaju društva u kojem živimo.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više