Novosti

Politika

Imati i nemati

Nije objavljeno da li se Hrvatska zavalila na plemenitoj gesti ili možda uložila diplomatsku notu dosadnoj Rusiji na krajnje nepotrebnoj ponudi koja vrijeđa osjećaje napaćenog naroda

Gmsipm1kpydg49fa5jis3jhdyxp

Ranko Ostojić (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

U Hrvatskoj na tko zna koliko mjesta u ovom trenutku gori! Tko zna koliko bi kanadera trebalo da se sve to pogasi! Izjadao se pred kamerama HTV-a proteklog vikenda ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. No kad ga je novinar s kruškom pred njuškom (stručni izraz za TV mikrofon) podsjetio da je Rusija službeno ponudila pomoć i slanje dva mega aviona za gašenje požara, ministru je uletjelo omanje tupilo. No već za koju desetinku virtuozno se snašao u nebranom grožđu te izgorjelom vinogradu. U roku keks odlučno je izveo omanji salto mortale te ustanovio da - ‘dodatni zrakoplovi nisu potrebni’.

- U ovome trenutku možda bi bilo dobro da oni (Rusi, op.a.) ponude pomoć onima koji nemaju apsolutno baš ništa. Uz ovakvu organizaciju, kao što vidite ovdje na terenu, uz dovoljno cisterni i ljudi koji se rotiraju da se savlada taj umor, požar se može savladati. Naravno, to je stihija, nikad se nisu događali ovoliko veliki požari u jednom trenutku i mislim da je to razlog što ne možemo reći da je situacija pod nadzorom – rekao je Ostojić, koji je iskoristio ovu patriotsku prigodu da vatrogascima čestita na borbi protiv vatre.

‘Čelnik ministarstva za hitna stanja Vladimir Puškov poslao je brzojave s ponudom za praktičnu pomoć u zaustavljanju prirodnih katastrofa Hrvatskoj i BiH’, priopćio je TASS. ‘Rusko ministarstvo spremno je odmah poslati modernu opremu za borbu protiv požara pogođenim područjima u Hrvatskoj i BiH, uključivo avione Il-76 i Be-200 Chs kao i stručnjake i spasioce s opremom za zaustavljanje požara i organiziranje zemaljske potpore zrakoplovima’, naveo je Puškov u brzojavu. Mediji nisu izvijestili je li Europska unija, čija je Hrvatska članica, ponudila ovakvu pomoć. Nije objavljeno ni da li se Hrvatska zahvalila na plemenitoj gesti ili možda uložila diplomatsku notu dosadnoj Rusiji na ovoj krajnje nepotrebnoj ponudi koja vrijeđa osjećaje napaćenog naroda. Također su objavljene izvjesne medijske manipulacije o tome da su ruski avioni zbog veličine nepogodni za gašenje našeg krševitog terena. Ukoliko bi primjerice požar izbio na Biokovu, nevjerojatna količina vode koju isti istresaju na tlo, mogla bi potopiti Makarsku, a i šire.

Zato neka Rusi nude pomoć onima koji ništa nemaju. MORH je također užurbano priopćio da imamo 22 letjelice za gašenje požara

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više