Novosti

Politika

Ин мeмoриaм: Eпискoп oсjeчкoпoљски и бaрaњски Лукиjaн

Oбнaвљao и грaдиo хрaмoвe: Истoриja ћe зaбeлeжити свa здaњa кoja je влaдикa пoдигao и oбнoвиo у тoку свoгa aрхиjeрejскoг службoвaњa

U Sabornom hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju, 29. maja sahranjen je Episkop osječkopoljski i baranjski Lukijan koji je preminuo 24. maja u Kliničkom bolničkom centru u Osijeku, u 85. godini života. Nakon zaupokojene Svete arhijerejske liturgije, opelo je služio mitropolit zagrebačkoljubljanski Porfirije uz sasluženje velikog broja arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Vladika Lukijan je, po vlastitoj želji, sahranjen u kripti daljske crkve.

- Vladika Lukijan je dao veliki doprinos u očuvanju pravoslavlja u vaspostavljenoj Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj. Bio je uvek iznad politikanstva, stojeći mudro na vremenskom i istorijskom raskršću - rekao je u liturgijskoj besedi episkop sremski Vasilije.

- Od najranije mladosti, posvetivši svekoliko svoje biće i sve svoje snage, duhovne i telesne, služenju Bogu, on je nepokolebljivo i neumorno, do poslednjeg svoga daha na zemlji koračao putem spasenja - istakao je episkop bački Irinej.

- Svi koji su bili svedoci života i rada vladike Lukijana znaju dobro koliko je bio neumoran radeći na njivi Gospodnjoj. Istorija će zabeležiti sva zdanja koja je vladika Lukijan podigao i obnovio u toku svoga arhijerejskog službovanja. Od daleko većeg značaja je ono što je uradio podižući živu crkvu - rekao je protojerej-stavrofor Ratomir Petrović, paroh i arhijerejski namesnik osječki.

Episkop Lukijan (Vladulov), rođen je 9. maja 1933. godine u Hajfeltu (današnji Novi Kozarci u Banatu). Osnovnu školu započeo je u Srpskoj Crnji, a završio u Kovilju. Petorazrednu Bogosloviju završio je u Sremskim Karlovcima, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Monaški postrig primio je 1958. godine u manastiru Kovilj koji je od njegovog dolaska generalno obnovljen. Od 1. februara 1964. godie premešten je u zapušteni manastir Bođani gde je pokrenuo restauraciju i konzervaciju tog zdanja. U selu Vajska, manastirskoj parohiji, otac Lukijan je podigao crkvu posvećenu Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu. Sveti Arhijerejski Sabor SPC je u maju 1991. godine, izabrao arhimandrita Lukijana za Episkopa obnovljene Osječkopoljske i baranjske eparhije. Ustoličenje je izvršio Patrijarh srpski Pavle, 18. avgusta 1991. godine u Dalju gde je vladika Lukijan službovao do svoje smrti.

Poslednjem ispraćaju episkopa Lukijana prisustvovali su: direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Srbije dr. Mileta Radojević, generalni konzul Srbije u Vukovaru Milan Šapić, nadbiskup đakovačko-osječke nadbiskupije Đuro Hranić, direktor Ureda Vlade RH za odnose sa verskim zajednicama Šime Jerčić, predsednik SNV-a Milorad Pupovac te brojni predstavnici ovdašnjeg društveno-političkog života.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više