Novosti

Politika

Inicijativa mladih traži pomoć da plati sudske kazne

Osmoro aktivistkinja i aktivista Inicijative mladih za ljudska prava kažnjeni su s 3.800 eura, jer su na skupu u Beški pištali zviždaljkama i iznijeli transparent s natpisom ‘Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama’ protestirajući protiv nastupa Veselina Šljivančanina

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je crowdfunding kampanju s ciljem da skupi novac potreban za plaćanje sudske kazne kako bi mogli nastavili s radom da, kako kažu, aktivno podsjećaju državu i političare da je mir fundamentalna vrijednost svakog društva koja se ne smije ugrožavati promocijom ratnih zločinaca.

Osmoro aktivistkinja i aktivista Inicijative kažnjeni su ukupno s 450.000 dinara (3.800 eura), jer su na javnom skupu u Domu kulture u Beški 17. januara 2017. godine, uz pištanje zviždaljkama, iznijeli transparent s natpisom ‘Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama’, s obzirom da je na skupu, koji je organizirala Srpska napredna stranka, govorio i osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin.

Prekršajni sud njihov aktivistički protest okarakterizirao je kao ‘drsko i bezobzirno ponašanje’, pa onda i kao narušavanje javnog reda i mira i na osnovu toga im odredio kaznu.

Cilj Inicijative bio je da ukažu na nedopustivu podršku koju vladajuća stranke pruža Šljivančaninu koji je osuđen za pomaganje i podržavanje mučenja kao kršenje zakona i običaja ratovanja, te da je propustio zaštititi zarobljenike od zlostavljanja 20. novembra 1991, godine, prije povlačenja vojnika JNA s poljoprivrednog dobra Ovčara blizu Vukovara.

‘Na tribinu u Beški došli smo sa jednim transparentom, nekoliko pištaljki i jednim fotoaparatom. Kada je došao red da se Veselin Šljivančanin obrati prisutnima, deo aktivista je dunuo u pištaljke a dve aktivistkinje su razvile transparent na kome je pisalo: Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama. Tokom ove akcije naši aktivisti su fizički napadnuti i nasilno izbačeni iz sale, dvoje aktivista završilo je u Urgentnom centru sa povredama glave, ruke i noge a njihov automobil je bio uništen. Nekoliko dana nakon ove akcije na vrata kancelarije Inicijative došla je grupica pripadnika ekstremno desne organizacije ‘Alternativa’, tom prilikom su ulazna vrata kancelarije bila oblepljena uvredljivim nalepnicama i porukama’, navode u popratnom tekstu kampanje na Indiegogo platformi.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih kažu da nikada neće pristati na političku stvarnost u kojoj su mirovni aktivisti i branitelji ljudskih prava ušutkani, a ratni zločinci zaštićeni ili da ih slavi cjelokupni državni aparat. Stoga pozivaju građane da im pomognu da plate kaznu. ‘Želimo da nastavimo da zajedno sa našim kolegama svakoga dana radimo na izgradnji održivog mira. Ne želimo nove ratove i ne želimo da nam oružje diktira odnose jer posledice toga žive svi ljudi na prostoru bivše Jugoslavije’, zaključuju.

Inicijativa mladih za ljudskih prava osnovana je 2003.godine s ciljem uspostavljanja odnosa između mladih koji žive u zemljama bivše Jugoslavije. Kroz programe razmjene, koji su uključivali edukaciju o prošlosti baziranu na utvrđenim činjenicama i učenje o ljudskim pravima, izgrađene su trajne veze među mladima u regiji i njihovo upoznavanje s ‘drugim i drugačijim’. Stoga, kako su poručili: ‘Zbog svega ovoga, ne odustajemo!’

U trenutku pisanja ovog teksta prikupili su 28 posto potrebnog iznosa od 4.400 eura, a pomoći im možete ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više