Novosti

Politika

Podrži FALIŠ!

Pokrenuta je crowdfunding-kampanja ‘Nemoj da fališ’ da bi se prikupilo 15.000 dolara za organizaciju ovogodišnjeg petog po redu Festivala alternative i ljevice Šibenik na temu ‘100 godina Oktobarske revolucije’

G55lcem6v46eea1f5h5rqm9im55

Pokrenuta je crowdfunding-kampanja pod nazivom ‘Nemoj da fališ’ da bi se mogao organizirati ovogodišnji Festival alternative i ljevice Šibenik - FALIŠ. Organizatori su zatražili podršku svoje publike te ih pozvali da svojim prilozima pomognu u prikupljanju 15 hiljada dolara za organiziranje petog po redu FALIŠ-a na temu ‘100 godina Oktobarske revolucije’, uz podtemu ‘500 godina reformacije Crkve’.

FALIŠ je ostao bez sredstava nakon što mu je nakon četiri godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske znatno smanjilo novčanu podršku. Predvidjelo im je 10 hiljada kuna, koju su organizatori odbili smatrajući da se ta odluka Ministarstva ‘temelji isključivo na ideološkom protivljenju idejama FALIŠ-a te da za cilj ima postupno rušenje kvalitete programa i minoriziranje do ukinuća Festivala’.

Među ostalim, u pozivu građanima, stoji:

‘Jedini način da FALIŠ nastavi postojati je da zamoli donacije prijatelja, istomišljenika i svih koji vjeruju da alternativa predatorskom kapitalizmu postoji te da je bolji svijet ipak moguć, ma koliko mu se protivio establišment podržan krupnim kapitalom. Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) politički je profiliran i jasno, imenom, ideološki određen Festival, kakvih je malo u jugoistočnoj Europi. FALIŠ je jedini lijevo profilirani događaj koji potencira dijalog suvremene ljevice i religijskih zajednica, točnije crkava u, prije svega Hrvatskoj, ali i na širem području, kao i dijalog među njihovim predstavnicima.

FALIŠ je mjesto na kojem se pravi jasna razlika između antifašizma i pokreta otpora u bivšoj Jugoslaviji, te autoritarnog režima uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata. FALIŠ termine poput ljevice i socijalizma, kao i njihove simbole, vraća u javnu upotrebu tako što podrazumijeva prihvaćanje različitih političkih mišljenja kao legitimnih, dok propitivanje temeljnih vrijednosti poput antifašizma odbacuje, jer takav revizionizam smatra anticivilizacijskim činom. Možda idealno društvo ne postoji, ali smatramo da je svako slobodno, socijalno uravnoteženo, mirno i tolerantno vrijedno napora. Cilj nam je te vrijednosti promovirati kroz sve festivalske segmente, od predavanja do kulturnih programa. Jednako važnim smatramo zalaganje za borbu i promociju manjinskih prava i prava LGBT-osoba, inzistiranje na rodnoj i socijalnoj ravnopravnosti u javnom životu.

Tokom četiri dosadašnja FALIŠ-a održano je pedesetak različitih programa: predavanja, debata, javnih intervjua, retrospektiva i premijernih prikazivanja filmova, predstavljeno dvadesetak knjiga domaćih i stranih autora, održana tri koncerta, producirana četiri performancea i instalacija posvećena deindustrijalizaciji Hrvatske te antifašizmu i njegovu položaju u suvremenom društvu, kao i hrvatska premijera kazališne predstave ‘Demokracija’ Zijaha A. Sokolovića. Na FALIŠ-u je, prvi put u jugoistočnoj Europi, predavanje održala časna sestra Teresa Forcades. Na njemu je prvi put u Hrvatskoj, u javnom prostoru održana debata između katoličkog i pravoslavnog svećenika – fra Drage Bojića i oca Nikodima Kosovića. Na FALIŠ-u je, nekoliko mjeseci prije premijere predstave u Njemačkoj, Tariq Ali govorio o svom čitanju Don Quijotea i Cervantesa, na čemu se temeljio dramski tekst postavljen u Njemačkoj. Prvo predavanje na otvorenom prostoru FALIŠ-a održao je filozof Boris Buden, na temu ‘Govorite li europski?’. Jedino predstavljanje knjige ‘Postkapitalizam: vodič za našu budućnost’ u bivšoj Jugoslaviji i predavanje o toj temi Paul Mason održao je na FALIŠ-u, na kojem je i o slučaju Juliana Assangea i nadzoru interneta prvi put u Hrvatskoj govorila članica odvjetničkog tima WikiLeaksa Renata Avila. Ovaj festival predstavio i jedinstvenu kolekciju slika i crteža beatnika (Ginsberg, Ferlinghetti, Burroughs, Bukovski…) i time se nastavio na njihovu aktivističku, antimilitantnu, slobodarsku, seksualno emancipatornu i idejnim razmjenama sklonu orijentaciju.’

Ako smatrate da FALIŠ vrijedi vaše podrške, podržite ga konkretno donacijom na linku.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više