>

novosti logo

Društvo Društvo

Ispravak fra Kordića: To su klevete i laži

Da se radi o neosnovanim i neprovjerenim navodima autora dokazuju izjave druge djece kao i štićenica koje su zbrinute u Domu za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’

Poštovani, obraćam Vam se u svojstvu opunomoćenika fra Kornelija Kordića (Grgo Kordić) iz Čitluka, BiH, Župa Krista Kralja, a vezano za članak objavljen u tiskanom izdanju tjednika Novosti dana 12. travnja 2019. godine, kao i istog članka objavljenog dana 13. travnja 2019. godine u elektroničkoj publikaciji na internetskom portalu www.portalnovosti.com, pod naslovom ‘Fratar nas je zlostavljao u dječjem domu’ autora novinara Hrvoja Šimičevića, a u kojemu su iznesene brojne netočne tvrdnje.

U navedenom članku autor Hrvoje Šimičević iznio je niz malicioznih, netočnih i neprovjerenih navoda i informacija anonimnih osoba, koje bez ikakvih dokaza iznose niz neistinitih informacija o mojoj stranci i kojim objavljivanjem je postupljeno protivno pravilima novinarske struke i na štetu ugleda moje stranke, njegove obitelji, kao i Doma za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’.

Sve informacije koje su objavljene u predmetnom članku, kako u tiskanom izdanju tako i na internetskom portalu, a kojima se fra Kornelije Kordić proziva i optužuje za kaznena djela, nisu istinite. Tako je:

1. Netočan je navod: ‘Tako je zataškan jedan od najvećih pedofilskih skandala u povijesti Katoličke crkve na ovim prostorima.’

Točno je da se ne radi o ikakvom skandalu s obzirom da su svi navodi anonimnih svjedoka izmišljeni, te da nije zataškan navodni skandal s obzirom da su sve potrebne radnje u slučaju anonimne prijave bile provedene te su o tome bila obaviještena sva relevantna tijela.

2. Netočan je i zlonamjeran navod: ‘Iako je Vatikan bio upoznat s informacijama o teškim kaznenim djelima pripadnika klera…’

Točno je da je Vatikan bio upoznat s anonimnom prijavom o navodnim kaznenim djelima, a koja je odbačena nakon njezine provjere i očitovanja koje je na istu podnio fra Kornelije Kordić.

3. Netočni su i zlonamjerni navodi: ‘Ovaj je franjevac, prema tvrdnjama naših sugovornica nastavio bludničiti nad maloljetnicama bez roditelja’; ‘Franjevac Kornelije Kordić godinama je seksualno zlostavljao maloljetne štićenice Doma za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’ u Čitluku i Vionici…’; ‘Najviše je vrebao djevojčice u dobi od 10 do 12 godina, među kojima su bila i djeca s poteškoćama u razvoju’.

Ovdje se radi o konstrukcijama i klevetničkim navodima jer je fra Kornelije Kordić čitav svoj životni vijek proveo vodeći brigu o svim svojim župljanima te onima najranjivijima – djeci, za koju je kroz vlastiti rad i rad Doma za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’ osigurao uvjete za život dostojan svakom pojedincu.

Sve optužbe u članku iznesene su u vidu kleveta i laži od strane anonimnih osoba kojima je bio cilj naštetiti ugledu moje stranke kao i okaljati njegov dugogodišnji savjestan i predani rad, kao i rad Doma za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’.

Da se radi o neosnovanim i neprovjerenim navodima autora dokazuju izjave druge djece te štićenica koje su zbrinute u Domu za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’, a koje su putem otvorenog pisma, te svojim imenima i prezimenima demantirale sve netočne navode, a što je evidentno moguće provjeriti, za razliku od neprovjerenih anonimnih optužbi na kojima autor temelji svoj članak.

Moja stranka fra Kornelije Kordić poziva sva nadležna tijela i institucije da u što skorijem roku provedu istragu kako bi se potvrdilo da se radi o neutemeljenim lažima koje su nanijele veliku štetu instituciji Obiteljskog centra, njegovoj obitelji te njemu osobno.