Novosti

Politika

Ispravak: Informacije o Micro:bit-u su netočne

Informacije iznijete dana 13. listopada 2017. godine u Novostima netočne su i neosnovane te je iznošenjem niza neistinitih navoda stvorena pogrešna slika o radu i suradnji Micro:bit Educational Foundation, udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih IRIM te trgovačkog društva Premier Farnell

Gx978tdjl53ytr0xdhdebl953sy

Informacije iznijete dana 13. listopada 2017. godine u tiskanom izdanju tjednika Novosti na naslovnoj stranici pod naslovom ‘Uvjetna inteligencija’ i stranicama 4-5 u tekstu pod naslovom ‘Bakić i robotići’ autora Hrvoja Šimičevića, istog dana na web portalu www.portalnovosti.com u tekstu pod naslovom ‘Bakić i robotići’ autora Hrvoja Šimičevića, a koja naslovna stranica i tekst su istog dana objavljeni i na Facebook profilu i Tweeter profilu Novosti, netočne su i neosnovane te je iznošenjem niza neistinitih navoda stvorena pogrešna slika o radu i suradnji Micro:bit Educational Foundation, udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih IRIM te trgovačkog društva Premier Farnell. Naime, naglašava se da ne postoji komercijalni ili financijski odnos između Micro:bit Educational Foundation i IRIM-a, niti između IRIM-a i trgovačkog društva Premier Farnell.

Objavom netočnih i neosnovanih štetnih navoda o vezi spomenuta tri subjekta dovodi se u pitanje fantastičan projekt za edukaciju hrvatske djece kao i rad IRIM-a kao neprofitnog partnera Micro:bit Educational Foundation. Naime, Republika Hrvatska se pokazala kao zemlja koja može biti jedna od vodećih u uvođenju tehnologije i STEM vještina u svoj obrazovni sustav te svaki građanin Republike Hrvatske može biti ponosan na to. Da je uvođenje tehnologije i STEM vještina polučilo izniman rezultat razvidno je iz reakcija svih sudionika projekta te je njegova uspješnost procijenjena kao vrlo visoka i u usporedbi s istim projektom u Velikoj Britaniji i Finskoj.

Dakle, pojašnjava se da je Micro:bit Educational Foundation neprofitna organizacija stvorena s misijom da omogući djeci diljem svijeta sjecanje digitalnih znanja i vještina, poticanje istih za buduće karijere u STEM-u, a osobito je u njezinu radu stavljen naglasak na činjenicu da se radom Micro:bit Educational Foundation želi pomoći djeci koja zbog životnih okolnosti imaju manjak prilika za obrazovanjem. Uređaj micro:bit stovrili su BBC i druge organizacije koje su dobrovoljno sudjelovale, a sve s ciljem da bi omogućile nevjerojatno sredstvo za učenje koje je prošle godine uspješno, besplatno distribuirano svako 11-12 godišnjaku/inji u Velikoj Britaniji (skoro 1 milijun uređaja). Micro:bit Educational Foundation je stvorena da bi projekt micro:bit bio dostupan cijelom svijetu koji je do sada uspješno implementiran u Ujedinjenom Kraljevstvu, Republici Hrvatskoj, Islandu, Finskoj, Norveškoj, Singapuru, Hong Kongu, SAD-u i mnogim drugim zemljama. Micro:bit Educational Foundation je u vlasništvu svega što ima veze s micro:bitom, a u svrhu postizanja svojih neprofitnih ciljeva i prižanja online usluga, podrške i kurikuluma za učitelje besplatno.

Trgovačko društvo Premier Farnell pod licencom proizvodi i distribuira za Micro:bit Educational Foundation uređaj micro:bit te je jedan od vodećih distributera elektroničkih uređaja, što također doprinosi neprofitnom radu Micro:bit Educational Foundation. Dakle, trgovačko društvo Premier Farnell je ekskluzivni proizvođač i distributer micro:bitova prema dozvoli Micro:bit Educational Foundation koje prodaje, po najmanjoj mogućoj cijeni, izravno obrazovnim projektima ili putem ovlaštenog preprodavača. IRIM nije preprodavač opreme te u Republici Hrvatskoj postoje druga dva preprodavača iste.

IRIM je neprofitni partner Micro:bit Educational Foundation i Micro:bit Educational Foundation je izuzetno zadovoljan njegovim doprinosom. Micro:bit Educational Foundation pomno prati sve IRIM aktivnosti te je impresioniran IRIM-ovim trudom oko boljitka hrvatske djece, primjerice omogućavanjem besplatnih prijevoda na hrvatski jezik edukativnih materijala, nastavnih lekcija, radom na učeničkim projektima, natjecanjima i slično.

Slijedom svega navedenog razvidno je da su dana 13. listopada 2017. godine u tekstu ‘Uvjetna inteligencija’ i stranicama 4-5 u tekstu pod naslovom ‘Bakić i robotići’ autora Hrvoja Šimičevića, objavljene netočne i neosnovane informacije o radu i suradnji Micro:bit Educational Foundation, udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih IRIM, trgovačkog društva Premier Farnell te projektu uvođenja tehnologije i STEM vještina.

Micro:bit Educational Foundation po punomoćniku Odvjetničko društvo Rabar&Visković

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više