Novosti

Kronika

Испрaвaк нeтoчнoг нaтписa

Жупaниjскa упрaвa зa цeстe Koпривничкe жупaниje испрaвљa криву Дрину: Oзнaкe нaсeљeнoг мjeстa с нaтписoм Лудбрeшки Ивaнeц ускoрo ћe бити прoмиjeњeнe

H03unnmi3z0lctercgua777g8k5

Naselje se zove Ludbreški Ivanac

Ludbreški Ivanac u Općini Rasinja, već dugi niz godina ima problema sa nazivom svoga mjesta koji je pogrešno ispisan na putnim tablama. Na dvije table koje stoje na ulazu i izlazu iz naselja, napisano je tako Ludbreški ‘Ivanec’ umjesto Ludbreški Ivanac. Na krivi naziv mjesta - razlika je u jednom slovu - ukazuju i sami mještani koji zbog toga negoduju. O spornom nazivu naselja, očitovala se i Županijska uprava za cestu Koprivničko-križevačke županije (ŽUC).

- Problem će biti riješen tako što ćemo naručiti izradu nove mjestopisne table, a postupak traje određeno vrijeme jer nije standardizirana prometna signalizacija. Ploča s imenom mjesta je važna jer označava ograničenje brzine na 50 kilometara na sat. Na još 835 kilometra ceste imamo dosta takvih i sličnih situacija te ih rješavamo prema mogućnostima - poručeno je iz ŽUC-a Koprivničko-križevačke županije. Mjesto Ludbreški Ivanac, prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, broji 62 stanovnika srpske i hrvatske nacionalnosti. Naselje je naziv, na što upućuju mnogi historijski i crkveni izvori, dobilo po znamenitom vojvodi Ivanu Margetiću, u 16. vijeku komandantu krajiške vojne posade u Ludbregu - po njegovom stricu, vojvodi Plavši Margetiću, dobilo je u Podravini i naziv staro srpsko selo Plavšinac. Ludbreški Ivanac značajan je i u povijesti NOB-a i revolucije. U njemu je osnovana slavna partizanska Brigada braće Radić o čemu svjedoči i spomenik podignut nakon Drugog svjetskog rata njoj u čast – dok u samome mjestu postoji još nekoliko spomenika NOB-a.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više