Novosti

Politika

Ispravak: Opovrgavamo tvrdnje o netransparentnosti

CARNet je proveo savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima o kriterijima za nabavu edukacijskih mikroračunala. Dokumentacija za prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima bila je objavljena na mrežnim stranicama

Odwikfesmh1nsi7bwl0u3vdev8c

Poštovani, u skladu sa Zakonom o medijima, glava VI., odjeljak 1., članak 40., molimo da u cjelini i na istome mjestu objavite ovaj ispravak netočnih informacija iznesenih u tekstu novinara Hrvoja Šimičevića, koji je objavljen u tjedniku Novosti dana 13. listopada 2017. godine pod naslovom ‘Bakić i robotići’. U tekstu se, uz ostalo, navodi – Carnetov natječaj za nabavu mikroračunala za osnovne škole u sklopu projekta ProMirko koji je državi ponudio poduzetnik Nenad Bakić raspisan je s uvjetima koji odgovaraju Bakićevom partneru, britanskoj kompaniji. Najoštrije opovrgavamo tvrdnje vezane uz netransparentnost natječaja. CARNet je proveo savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima o kriterijima za nabavu edukacijskih mikroračunala, ev. broj 17-17-VV-OP, sukladno članku 198. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine, broj 120/2016.) u razdoblju od 11. 8. 2017. do 18. 8. 2017. Dokumentacija za prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima bila je objavljena na mrežnim stranicama http://www.carnet.hr/o_carnetu/javna_nabava. Sve primjedbe i prijedloge zainteresirani gospodarski subjekti imali su priliku dostaviti na e-mail adresu CARNeta jn-carnet@carnet.hr. Pristigao je jedan komentar na savjetovanje. Javio se upravo gospodin Nenad Bakić s prijedlogom:

1.Predlaže se da oprema dobiva dodatne bodove ako:

a) postoji javno dostupan website na hrvatskom s uputama za korištenje, programima i praksama;

b)i pogotovo ako postoji nativno (posebno njemu prilagođeno) programsko okružje u blokovskom programskom jeziku za barem jedan od široko korištenih programskih jezika kao što su Python, Java Script i slično.

Kao što je vidljivo u tom izvješću, CARNet je prvi prijedlog gospodina Bakića ocijenio kao prihvatljiv s obzirom na to da je riječ o uređajima koje će koristiti učenici hrvatskih škola kako bi razvili digitalne vještine i učili osnove programiranja te bi im se na taj način olakšalo korištenje samih uređaja.

CARNet nije prihvatio drugi prijedlog jer smatra da se navedenim prijedlogom onemogućuje sudjelovanje većeg broja potencijalnih ponuditelja i time narušava načelo jednakog tretmana.

Ministarstvo je zatražilo definiciju odnosa Zaklade Micro:bit i IRIM-a. Direktor Zach Shelby u svom očitovanju Ministarstvu ističe kako je Zaklada Micro:bit neprofitna organizacija čija je misija djeci širom svijeta, posebice siromašnoj, prenijeti digitalne vještine te ih poticati na razvoj karijera u STEM-u. Micro:bit su pokrenuli BBC i volonterske organizacije sa svrhom stvaranja alata za učenje koji bi besplatno bio dostupan svakom jedanaestogodišnjem i dvanaestogodišnjem djetetu u Ujedinjenom Kraljevstvu u prošloj godini (gotovo milijun uređaja). Zaklada je osnovana kako bi micro:bit bio dostupan u obrazovanju širom svijeta te je uspješno implementiran primjerice u Ujedinjenom Kraljevstvu, Hrvatskoj, Islandu, Finskoj, Norveškoj, Singapuru, Hong Kongu i Sjedinjenim Američkim Državama. Zaklada posjeduje sva prava na micro:bit kako bi se ostvarili neprofitni ciljevi, besplatne online usluge, podrška i nastavni plan i program. Uređaj micro:bit za Zakladu pod licencom proizvodi i distribuira Farnell, vodeći distributer elektroničkih i elektrotehničkih komponenti, a sve u korist neprofitnog rada Zaklade. U očitovanju Shelby također ističe kako je IRIM neprofitni partner Zaklade, kao i iznimno zadovoljstvo njihovim doprinosom: ‘Pomno pratimo njihove aktivnosti te su nas se dojmila njihova nastojanja da djeci Hrvatske što više izađu ususret, primjerice s besplatnim hrvatskim prijevodima, nastavnim jedinicama, učeničkim projektima, natjecanjima i hardverom. IRIM i Zakladu ne veže nikakva poslovna ili financijska veza, kao ni IRIM i Farnell. Farnell proizvodi i distribuira micro:bitove isključivo uz dozvolu Zaklade, prodajući ih uz minimalne troškove izravno edukacijskim projektima ili putem preprodavača. IRIM nije preprodavač.’

Dakle, niti je Farnell osnivač Zaklade niti je Farnell poslovni partner Instituta za razvoj i inovativnost mladih – IRIM. Napominjemo kako se ovime ne uvode ‘novi programi u obrazovanje’, nego se omogućava naprednije i suvremenije izvođenje postojećih te, kao što smo naveli, isključivo ovisno o volji nastavnika i škola – nitko im ništa ne nameće. Nastavu provode nastavnici osnovnih škola koji su se dobrovoljno javili te im je HUP platio honorare za edukaciju i putne troškove. Točno je da je Vlada RH odobrila donaciju za veliki projekt STEM revolucija koji se održao uz iznimno veliku potporu javnosti, a sredstva su korištena za nabavu dodatne opreme jer je interes obrazovnih ustanova bio iznimno velik.

Ministarstvo je prihvatilo pilot-projekt uvođenja mikroračunala u škole svjesno velikoga dosadašnjeg uspjeha projekta distribucije mikroračunala micro:bit u škole, a više od 25.000 već je podijeljeno u 1.000 obrazovnih institucija diljem zemlje. Ipak, MZO je svjesno odabralo pristup u kojem se škole dobrovoljno prijavljuju za sudjelovanje u njemu, a prijavilo se čak 83 posto svih osnovnih škola u Hrvatskoj, što pokazuje kolika je motiviranost naših nastavnika za ovaj projekt. S obzirom na objavu netočnih navoda, molimo da se postupi sukladno Zakonu o medijima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više