Novosti

Politika

Isprika zbog cvjetova zla

Nataša Jovičić, ravnateljica Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, uputila je ispriku preživjelim logorašima, potomcima žrtava i hrvatskoj javnosti zbog vijenca Hrvatske nacionalne platforme na državnoj komemoraciji

Ravnateljica Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Nataša Jovičić uputila je ispriku preživjelim logorašima, potomcima žrtava i hrvatskoj javnosti zbog vijenca Hrvatske nacionalne platforme na državnoj komemoraciji, javlja N1. Naglasila je da je službena komemoracija posvećena sjećanju na žrtve ustaškoga logora i ne smije se zloupotrebljavati za pokušaje relativiziranja njihovih patnji.

‘Komemoracija 22. travnja, na obljetnicu proboja logoraša izvedenog 1945. godine, posvećena je sjećanju na žrtve jasenovačkog ustaškog logora i ona se ne smije zloupotrebljavati za pokušaje relativiziranja njihovih patnji izazvanih nasiljem i genocidnom politikom ustaškog režima, te zbog polaganja spornog vijenca upućujem ispriku preživjelim logorašima, potomcima žrtava, kao i hrvatskoj javnosti’, stoji u priopćenju ravnateljice JUSP-a Jasenovac.

Ravnateljica Jovičić je priopćenje medijima uputila nakon što su članovi HNP-a objavili video snimak, na kojemu je i ona. ‘Pred sam početak komemoracije koja se održava svake godine u Spomen-području Jasenovac u spomen svim stradalima u jasenovačkom logoru povodom obilježavanja dana proboja 22. travnja, pristupio mi je novinar tv-a kojemu se navodno ne dozvoljava položiti vijenac, ali i istovremeno to je bila, naknadno sam uvidjela, svojevrsna provokacija koju nisam naslućivala. Prvenstveno želim istaknuti da je cijeli događaj snimljen bez mojeg znanja, pa stoga i pretpostavljam da je bila želja zabilježiti reakcije na vijenac kojega je grupica donijela, a na kojem je pisalo ‘Svim stradalima logora Jasenovca od ‘41-‘51”.’Sam taj vijenac ja nisam vidjela, a moram priznati da se u neposrednom trenutku prije početka službenog i televizijskog programa komemoracije nisam snašla. Moram naglasiti - mi se u Spomen-području Jasenovac bavimo muzejskom i edukativnom djelatnošću prema Zakonu o muzejima i isključivo i samo komemoriranjem stradalih Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista i ostalih naroda koji su stradali u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac od ‘41-‘45’, navodi ravnateljica.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više