Novosti

Preporuke: serije

Istinite laži

U čemu je draž neiskrenih pripovjedača? Distorzije istine mogu biti tragikomične poput one egipatskog imigranta Ramyja, ali i pogrešne kao u slučaju pripovjedačice koja iz druge ruke prepričava tuđa sjećanja ili potpuno lude ako osam pripovjedača iznosi osam različitih istina

Large ramy

Ramy (Hulu)

Nakon dvije godine pandemijske pauze, poluautobiografska komedija sukreatora Ramyja Youssefa, Njujorčanina egipatskog porijekla koji igra samog sebe, nastavlja u trećoj sezoni prikazivati specifičnosti kulture urbanih arapskih Amerikanaca u New Jerseyju, državi s najvećim postotkom muslimanskih imigranata u Sjedinjenim Državama. Milenijalac Ramy nije sekularni musliman; on iskreno pokušava živjeti u skladu s Kuranom, ali je ometen vlastitim seksualnim nagonom i liberalnom kulturom u kojoj je stasao pa većina napetosti i komičnih zapleta proizlazi upravo iz njegovih previranja i opetovanih neuspjeha da se uklopi u krute muslimanske ideale čistoće. Naivnost i dobrohotnost kojom pristupa životu i ljudima uglavnom mu se obijaju o glavu i dovode ga u nadrealne i sramotne situacije koje i narativno i vizualno djeluju kao hommage "Atlanti", a povremeno prizivaju i Larryja Davida. U trećoj sezoni, koja se odvija godinu dana nakon propasti Ramyjeva jednodnevnog braka, dublje se prodire u likove i njihove emotivne ranjivosti, propitujući neugodne istine vjerskog licemjerja i srama koji im prožima živote. Ramy i gotovo cijela njegova obitelj kreću na psihoterapiju koja raskrinkava kako su neuspjesi, neugodnosti i zablude često najizdašniji izvor komedije, istovremeno pred širom publikom ogoljavajući izazove kulturalnog samopreispitivanja. "Ramy" je važna, duhovita i topla serija koja u akutnoj američkoj antiimigratskoj i antiarapskoj klimi funkcionira poput melema i svakom bi MAGA pristaši trebala biti uvjet za glasačku registraciju.

 

Fleishman Is in Trouble (FX)

Svoj feministički hit roman novinarka New York Timesa Taffy Brodesser-Akner adaptirala je u seriju koja započinje kao zabavna priča o sredovječnom Njujorčaninu koji otkriva čari aplikacija za neobavezni seks i pokušava uživati u slobodi nakon raspada petnaestogodišnjeg braka. Isprva sve miriše na mušku romantičnu komediju, no kada mu bivša supruga (Claire Danes) u stanu ostavi djecu i netragom nestane, očajni hepatolog doktor Fleishman (Jesse Eisenberg) prisiljen je analizirati razloge raspada braka. Pripovijest se u tom evociranju, između žongliranja posla u bolnici i odgoja dvoje djece, pretvara u njegovu unutarnju dramu koju nam podastire naratorica Libby (Lizzy Caplan), davno otuđena prijateljica sa studija s kojom se nakon razvoda ponovno povezao. Upravo je to tobože sveznajuće, a zapravo nepouzdano pripovijedanje koje nam iz druge ruke donosi tuđa sjećanja, već sama po sebi distorzirana protokom vremena i osobnom pristranošću, ono što seriju čini tako osobitom. Autorica pritom gotovo do samog kraja vješto eksploatira samo jednu perspektivu, subvertirajući rodne uloge (ambiciozna hladna majka i brižni otac), pa naglo mijenja kut gledanja i otvara pogled na posve drugu priču: onu o nemogućim i ponižavajućim pritiscima patrijarhata koje trpe talentirane i ambiciozne žene. Ova vrlo precizna autopsija braka suvremena je jadikovka koja prokazuje krizu te institucije, usamljenost i sumorno digitalizirano "tržište" ljubavi, no prožeta je s toliko tipično njujorški neurotičnog humora da se gleda u dahu.

 

The Afterparty (Apple TV+)

U poplavi pandemijskih serija smještenih na jednu lokaciju, "The Afterparty" autora i redatelja Christophera Millera odskočila je kao jedna od najrazigranijih ovogodišnjih komičnih produkcija. Premda joj zaplet i nije specijalno inventivan – proslava petnaeste godišnjice mature završava ubojstvom pop zvijezde na zabavi u njegovoj vili – dramaturška i redateljska rješenja preosmišljavaju seriju svakom novom epizodom i, usprkos stalnim flashbackovima na isti događaj, ne ostavljaju dojam jednoličnosti. Radnja se odvija tijekom jedne noći a strukturirana je tako da se svaka od osam epizoda fokusira na jednog od sumnjivaca koji detektivki (Tiffany Haddish) prepričavaju noć iz vlastite perspektive. Svaka od njih režirana je u različitom stilu. Žanrovsko se eksperimentiranje proteže od romantične komedije, preko akcijskog filma, mjuzikla i trilera do crtića, a izbor žanra u koji će se epizoda ugnijezditi uvjetovan je fokalizacijom pojedinog lika i njegovim viđenjem sebe kao heroja vlastite priče. Premda je svaki pripovjedač nepouzdaniji od prethodnog i sa svakim se svjedočanstvom uspostavljaju nove činjenice i verzije, priča je ipak pažljivo konstruirana a središnji se misterij, unatoč proturječnostima, pomiče prema naprijed pa gledatelj, kao i detektivka, otkriva mnoge motive neophodne za otkrivanje ubojice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više