Novosti

Intervju

Ivan Novosel: Od Božinovića ništa dobro

Božinović je odgovoran za omogućavanje i nesprečavanje ilegalnih protjerivanja izbjeglica i migranata iz Hrvatske, kao i za to što MUP sprečava pučku pravobraniteljicu u provođenju nadzora nad policijskim postupanjem prema izbjeglicama i migrantima, tvrdi programski direktor Kuće ljudskih prava

Sx4n2fkimyudpyxjalvau0m8r9p

Ivan Novosel (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Kako komentirate prijedlog da se Davora Božinovića imenuje potpredsjednikom Vlade za koordinaciju ljudskih prava?

Božinović je odgovoran za omogućavanje i nesprečavanje ilegalnih protjerivanja izbjeglica i migranata iz Hrvatske. U njegovu mandatu MUP je kontinuirano pod ozbiljnim optužbama za sustavna kršenja ljudskih prava osoba koji traže međunarodnu zaštitu. Također je odgovoran za to što MUP sprečava pučku pravobraniteljicu u provođenju nadzora nad policijskim postupanjem prema izbjeglicama i migrantima. Apsurdno je da ministar koji je odgovoran za resor koji je pod teškim optužbama međunarodnih i domaćih organizacija i institucija za ljudska prava bude politički promoviran na mjesto potpredsjednika Vlade zaduženog za ljudska prava. Neprihvatljivo je da političar koji je omogućio praksu ilegalnih protjerivanja i nije učinio ništa da se s njom prekine bude na ikakvoj javnoj funkciji, a kamoli ovakvoj.

Zašto MUP onemogućava rad pučkoj pravobraniteljici?

Onemogućavanjem nadzora MUP se de facto postavio iznad Hrvatskog sabora koji je pravobraniteljicu opunomoćio da u ime parlamenta skrbi o zaštiti Ustavom zagarantiranih ljudskih prava svih ljudi u Hrvatskoj. To uključuje zaštitu prava izbjeglica i migranata na traženje azila i provođenje postupka sukladno hrvatskim zakonima. Božinović je politički sponzor ovakvog nezakonitog postupanja MUP-a. U demokratskom društvu je neprihvatljivo da izvršna vlast, a pogotovo represivni dio izvršne vlasti, onemogućuje nadzor nezavisnoj instituciji za ljudska prava. Time se de facto onemogućuje i neposredan nadzor Sabora nad policijskim postupanjem. To pak predstavlja ozbiljan problem za trodiobu vlasti u Hrvatskoj. Nažalost, Saboru, odnosno parlamentarnoj većini, ovakvo je ponašanje izvršne vlasti očigledno prihvatljivo.

Što bi najavljeni postupak Vlade značio za stanje ljudskih prava?

Nažalost, Božinovićevo imenovanje predstavlja korak unatrag za ljudska prava u Hrvatskoj, koja su već godinama zapuštena. Poruka koja se time šalje je jako loša. Što možemo očekivati od potpredsjednika Vlade za ljudska prava koji svoj glavni politički cilj, a to je ulazak u Schengen, ostvaruje omogućavanjem i ignoriranjem kršenja ljudskih prava? Bojim se ništa dobro, a pogotovo ne jaču koordinaciju institucija koje imaju odgovoran posao kreiranja javnih politika za zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više