Novosti

Društvo

Izjava državne tužiteljice je skandalozna i neprihvatljiva

Autonomna ženska kuća Zagreb najoštrije je osudila izjavu općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović: "Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici" povodom ponovljenog napada Gospićanina na suprugu i njenog prijatelja

Large gospic

Okrivljeniku je naložena zabrana približavanja žrtvi na udaljenost manjoj od 50 metara (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb najoštrije su osudile izjavu općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović: "Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici" nazvavši je skandaloznom i potpuno neprihvatljivom.

Autonomna ženska kuća Zagreb očekuje hitnu reakciju Vlade RH, pravosuđa i policije kako bi se poslala jasna poruka da je nasilje protiv žena zabranjeno, da se neće tolerirati u našem društvu te da će biti sankcionirano maksimalno zakonom propisanim kaznama!, upozoravaju u saopćenju koje potpisuje konzultantica AŽKZ-a Neva Tölle.

Podsjećaju da se u ovom slučaju radilo o nasilniku recidivisti, dakle o kontinuitetu nasilja istog muškarca nad istom ženom. "Policija je tjedan dana prije pokušaja ubojstva već intervenirala radi nasilje i prijetnji ubojstvom, no usprkos toga pušten je na slobodu!!! Pitamo se zar je zaista poruka države: 'Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici'??? Došli bismo do toga da bi se frekvencija raznih oblika muškog nasilja protiv žena smanjila, ali bi i stopa femicida bila znatno manja. Aktivistice AŽKZ-a mole premijera Plenkovića da hitno sazove tematsku sjednicu Vlade RH na temu prevencije i sprječavanja raznih oblika nasilja nad ženama, a s ciljem rigoroznog sankcioniranja nasilnika", poručuju u saopćenju.

Podsjetimo da je prije dva dana Gospićanin (36) nožem pokušao ubiti suprugu i njenog prijatelja, da bi se potom nakon pregovaranja predao policiji. Isto taj čovjek prošlog tjedna je uhićen zbog nasilja nad suprugom, ali je pušten samo uz zabranu približavanja. Njegova žena (27) i 21-godišnjak kojima je u ponedjeljak nanio po život opasne ozljede i dalje su životno ugroženi i nalaze se u jedinicama intenzivnog liječenja, žena u Gospiću, a njen prijatelj u Zadru.

Županijska državna odvjetnica Vera Magdić Bižanović najavila je podnošenje kaznene prijave i saslušanje osumnjičenika. Potvrdila je da je od Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću zatražila izvješće o prošlotjednoj kaznenoj prijavi protiv 36-godišnjeg napadača za oduzimanja slobode i prijetnje istoj ženi. Tužiteljstvo je po toj prijavi postupao, ali je osumnjičenik pušten na slobodu, samo uz mjeru opreza "zabrane približavanja ženskoj osobi na udaljenost od 50 metara".

Međutim, općinska državna odvjetnica Tatjana Šimunić Adamović kazala je novinarima da "u konkretnom slučaju u postupanju Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću nije učinjen propust jer su okrivljeniku u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku izrečene mjere opreza koje su u trenutnim okolnostima ocijenjene adekvatnima". U njenom obrazloženju stoji da su 19. kolovoza protiv 36-godišnjaka primili kaznenu prijavu PU Ličko-senjske i Policijske postaje Gospić "zbog kaznenih djela prijetnje i protupravnog oduzimanje slobode počinjenih na štetu njegove supruge". Državno odvjetništvo je provelo hitnu dokaznu radnju prvog ispitivanja i ustanovilo da se protiv 36-godišnjaka "pred Općinskim sudom u Gospiću vodi kazneni postupak zbog prijetnje počinjenog na štetu iste žrtve". Ovo državno odvjetništvo je ocijenilo, piše u odgovoru ODO-a, "da postoji zakonski razlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela", ali također i da se ta "opasnost može otkloniti primjenom mjera opreza". Zbog toga su "okrivljeniku rješenjem ovog državnog odvjetništva naložene mjere opreza i to zabrane približavanja žrtvi na udaljenost manjoj od 50 metara, te mjera udaljenja iz doma".

Kako je dodatno rekla Hini procjena se donosi od slučaja do slučaja, uz procjenu raznih okolnosti, jer "kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više