Novosti

Kultura

Izložba ‘D(r)ugo sjećanje’: Za publiku sa zrnom zdravog razuma

U zagrebačkoj HDD galeriji je u prisustvu većeg broja umjetnika i nevladinih aktivista otvorena izložba dizajnerskih i umjetničkih radova koji tematiziraju kulturu sjećanja, odnos prema civilnim žrtvama ratova, antifašizmu i historiji ratnog nasilja

U prisustvu većeg broja umjetnika i nevladinih aktivista sinoć je u zagrebačkoj HDD galeriji otvorena  izložba ‘D(r)ugo sjećanje’. Riječ je o zbirci dizajnerskih i umjetničkih radova koji tematiziraju kulturu sjećanja, odnos prema civilnim žrtvama ratova, antifašizmu i historiji ratnog nasilja.

Po riječima Marka Goluba, jednog od kustosa, na ideju o izložbi došlo se prije godinu dana, a osnovu zbirke čine plakati rađeni za potrebe Srpskog narodnog vijeća i drugih nevladinih organizacija. Ona je nadopunjena antiratnim plakatima iz 90-ih, čiju su autori umjetnici iz Hrvatske i BiH.

– Radovi imaju borbenu i simboličku komponentu, a s publikom ne komuniciraju iz aspekta države, nego se radi o inicijativi samih autora ili nevladinih organizacija – objasnio je Golub

Sandra Uskoković, povjesničarka umjetnosti, rekla je da ova izložba ne reprezentira samo refleksiju na prošla vremena, nego i proaktivni odnos kroz umjetnički diskurs koji nam približava realitet s prošlosti i osvještava da je to i pitanje naše sadašnjosti.

– Izložba je radikalna, ali ne u negativnom smislu, nego u smislu otvaranja društva i promišljanja mjesta katarze koja nam nedostaju – rekla je.

Idejne začetnice izložbe, Barbara Blasin i Aneta Lalić, objasnile su da naglasak nije stavljen na kronologiju nastanka odabranih djela.

– Ova izložba predstavlja pokušaj da se na različitim primjerima pokaže kako umjetnici pristupaju aktivističkim temama – rekla je Barbara Blasin.

– Predstavljeni plakati i umjetničke intervencije su važne za ljude sa zrnom zdravog razuma, pogotovo što kroz radove dominira kritički ton prema odsustvu empatije i dogmatiziranom predstavljanju povijesti, bez obzira da li se radi o Drugom svjetskom ratu ili ratu koji se na ovim prostorima vodio od 1991. do 1995. godine – dodala je Aneta Lalić.

Izložba uključuje radove 20-ak autora kao što su Ivan Benussi, Damir Bralić & Aleksandar Kovač, Damir Gamulin, Igor Grubić, Mirko Ilić, Sanja Iveković, David Kabalin, Zlatko Kopljar, Dejan Kršić, Boris Ljubičić, Tonka Maleković, Niko Mihaljević, Petra Milički, Negra Nigoević, Matija Raos, Vladimir Straža, studio Božesačuvaj, Trio Sarajevo, Katarina Zlatec, Željko Zorica te niz drugih. Nastala je u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i HDD galerije te uz podršku SNV-a, a moguće ju je razgledati do 25. aprila.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više