Novosti

Kronika

Извjeштaвajтe мaњинцe

Нa сjeдници Kooрдинaциje и Сaвjeтa зa нaциoнaлнe мaњинe Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje, мeђу oстaлим, дoнeсeн je зaкључaк дa Жупaниja мoрa oбaвjeштaвaти прeдстaвникe мaњинa o oдржaвaњу сjeдницa скупштинe

Large 4

Predstavnici nacionalnih manjina OBŽ

U ponedjeljak, 26. aprila ove godine, u Osijeku je održana 14. sjednica Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije (OBŽ). Na sjednici su bili predsjednici albanskog (Basri Haliti), mađarskog (Oliver Matijević), njemačkog (Nikola Mak), romskog (Branko Petrović), slovačkog (Ana Kanđera) i srpskog (Dejan Jeličić) vijeća nacionalne manjine te predstavnici makedonske (Dragoljub Siljanoski), rusinske (Ahnetka Balatinac) i slovenske (Polonca Margeta) nacionalne manjine, kao i članovi koji predstavljaju Županiju: Renata Forjan i Ivan Karalić. Izostali su samo predstavnici bošnjačke i crnogorske nacionalne manjine. Sjednicu Savjeta vodio je njezin predsjednik Goran Ivanović, a na njoj je bilo riječi o zaključcima sa sjednice Koordinacije nacionalnih manjina održane 9. aprila te o predstojećem popisu stanovništva.

Na spomenutoj sjednici Koordinacije doneseni su zaključci da Županija mora obavještavati predstavnike manjina o održavanju sjednica Županijske skupštine, kao što je to bilo prije pandemije koronavirusa, da predstavnicima treba omogućiti praćenje sjednice onlajn, da predsjednik vijeća ili predstavnik nacionalne manjine može zvanično predstavljati Županiju na nekoj svečanosti određene nacionalne manjine ako Županija nema svog predstavnika te da se Županija treba odrediti prema Danu manjina OBŽ, koji je utvrđen 2018. godine, kad je i određeno da to bude posljednja subota u maju. Županija je primila na znanje te zahtjeve, a Koordinacija će tim povodom održati još jedan sastanak ovog mjeseca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više