Novosti

Politika

Izvor iz Vlade: Vučić može doći, ali tek nakon "Oluje"

Vučić je samo javio Pupovcu da želi iz Gradine u BiH otići u Pakrac i Jasenovac, a to se ne radi na takav način. Nemamo ništa protiv njegova dolaska, ali potrebno je dogovoriti kako će to izgledati, međutim to se sigurno neće dogoditi prije jeseni, kaže izvor iz Vlade za Jutarnji list

Large vucic

Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije (foto Amir Hamzagic/ATAImages)

Hrvatska će dozvoliti dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Jasenovac, ali tek nakon što se on temeljito dogovori diplomatskim kanalima i to poslije Oluje, na jesen, neslužbeno doznaje Jutarnji list od neimenovanog izvora u Vladi. Podsjetimo da je također Jutarnji jučer otvorio priču oko zabrane ulaska srpskom predsjedniku u Hrvatsku, gdje je Vučić želio privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac.

"To sada nije bio slučaj, jer Vučić je samo javio Miloradu Pupovcu da želi iz Gradine u BiH otići u Pakrac i Jasenovac, a to se ne radi na takav način. Nemamo ništa protiv njegova dolaska, ali potrebno je dogovoriti kako će to izgledati, međutim to se sigurno neće dogoditi prije jeseni", rekao je izvor za Jutarnji list, dodajući kako će se čekati da prođe obljetnica Oluje 5. kolovoza, nakon čega će se u miru dogovoriti kada i na koji način će Vučiću biti odobren posjet.

Neimenovani sugovornik tvrdi da nije istina da je srpska diplomacija još u ožujku pokušala dogovoriti Vučićev dolazak u Jasenovac. Prema njemu jedini pokušaj je bio kad je prije neki dan Vučić javio Pupovcu da dolazi u privatni posjet te da mu se on može pridružiti ako to želi, kao i da može izvijestiti hrvatsku Vladu o tom posjetu. Nakon što je Pupovac izvijestio hrvatske vlasti o tome posjet je zabranjen.

Podsjetimo da je Pupovac jučer  kazao da se datum posjeta u nepunih godinu dana pokušao dogovoriti dva puta: u kasnu jesen 2021. i u rano proljeće ove godine. "Postojala je komunikacija o datumima kad bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumjele, a posjeta odgodila. Ovaj put je ta komunikacija izostala, a moj napor da se osigura propao. To je ozbiljan problem", upozorio je Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više