>

novosti logo

Piše R. I.

Još Hrvatska ni’ propala!

U četvrtak, 2. lipnja otvara se Tjedan ponosa, odnosno popratni program 15. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride, koja će 11. lipnja prošetati zagrebačkim ulicama pod sloganom ‘Još Hrvatska ni’ propala!’

Ususret 15. Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride, koja će se 11. lipnja održati pod sloganom ‘Još Hrvatska ni’ propala!’, u četvrtak, 2. lipnja bit će otvoren Tjedan ponosa. Prigodni program počinje projekcijom filma ‘Prajd za sve nas’ u 20 sati, u zagrebačkom kinu Europa. Riječ je o dokumentarnom filmu koji donosi priču o petnaest godina Povorki ponosa u Zagrebu, organizatorima, promjeni u društvu i također, hrabrosti koja je bila potrebna da Povorka ponosa postane najveći politički prosvjed u Hrvatskoj. U Tjednu ponosa održat će se čitav niz radionica, tribina, filmskih projekcija i popratnih zabavnih sadržaja (raspored događanja možete pogledati na sljedećem linku), a završit će jubilarnom, 15. Povorkom ponosa u subotu, 11. lipnja s početkom u 15 sati na Roosveltovom trgu u Zagrebu.

‘Pozivamo sve da se okupimo na 15. Prajdu i učinimo ga najvećim do sada. Vrijeme je da obranimo stečena prava i osobne, građanske slobode svih ljudi u Hrvatskoj. Vrijeme je da zajedničkom borbom svakim danom doprinesemo stvaranju otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, društvu različitosti, ljubavi i prihvaćanja. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride ove godine održat će se u jeku napada na izborene slobode svih nas građanki i građana Republike Hrvatske. Postoji stvarna prijetnja da se brojna postignuća koja smo izborili/e kroz proteklih 15 godina javnog i otvorenog zalaganja za LGBTIQ ljudska prava, obezvrijede ili ponište. Svaka osoba koja je barem jednom bila na Prajdu pozna onaj neopisivi osjećaj slobode, sreće, hrabrosti i ponosa koji osjećamo dok koračamo u Povorci ponosa. Neka cijelo naše društvo postane uistinu slobodno i sretno! Neka cijelo naše društvo bude kao Prajd! Mi želimo i tražimo slobodu za sve žene – da nastavimo same donositi odluke o svojem tijelu – bez zabrana, bez straha i srama!

Mi želimo i tražimo slobodu za sve medije, posebno javne i neprofitne – da radimo, pišemo, stvaramo bez straha od cenzorskih škara s Markovog trga ili Kaptola, slobodno od svakog pritiska, cenzure i autocenzure. Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu govora – da svatko o javnim osobama i institucijama može odgovorno i kritički govoriti – bez straha od nasilja i institucionalnih pritisaka za izgovorenu riječ! Mi želimo i tražimo slobodu za sve trans i rodno varijantne osobe  – da se slobodno možemo kretati kuglom zemaljskom kao i sva druga bića, da samostalno biramo vlastiti spolni i rodni identitet i da samostalno donosimo sve odluke o vlastitom tijelu! Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, životne partnere i životne partnerice, vjenčane ili nevjenčane – da živimo slobodno, sigurno i sretno – kao da je Prajd svaki dan! Mi želimo i tražimo slobodu za sva hrvatska javna sveučilišta – da budu i ostanu slobodna i autonomna – bez boga i bez gospodara! Mi želimo i tražimo punu slobodu udruživanja i samoorganiziranja građanki i građana Republike Hrvatske – želimo slobodno, civilno i sekularno društvo – a ne militarističko i klerikalno! Mi želimo i tražimo slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata– želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti – ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama! Mi želimo i tražimo da svi radnici i radnice ove zemlje imaju više slobodnog vremena za svoje kreativne potencijale, za kulturu, obrazovanje i obitelj. Sloboda radništvu, a ne kapitalu!

Prije 15 godina, dok su nas pokušavali ušutkati suzavcem, poslana je jedna jednostavna poruka: nikada više povratak u tišinu! Od danas moramo živjeti tu poruku svakoga dana. Ni milimetra svoje slobode ne damo! Gradimo zajedno društvo u kakvom želimo živjeti! Još nije kasno. Još Hrvatska nije propala – dok je različitosti, dok je tjelesne autonomije, dok je sekularnosti, dok je antifašizma, dok je slobode! Prajd je za sve nas – dok nam živo srce bije!’, poručuju organizatori i organizatorice.

1/1