Novosti

Društvo

Jubilej subotičkog tjednika "Hrvatska riječ"

Uloga "Hrvatske riječi" važna je kako na informativnom planu, tako i za memoriranje povijesnog trajanja hrvatske zajednice jer bilježi sve događaje, zbivanja i procese Hrvata u Vojvodini i Republici Srbiji, istaknuto je povodom 20. godišnjice izlaženja ovog tjednika

Large rijec

"Hrvatska riječ" slavi 20 godina izlaženja (foto Hrvatska riječ)

Dana 31. siječnja, prije točno 20 godina, na kioscima u Republici Srbiji pojavio se prvi broj informativno-političkog lista "Hrvatska riječ" u nakladi istoimene Novinsko-izdavačke ustanova sa sjedištem u Subotici. Ustanova je utemeljena nešto ranije, 8. svibnja 2002. godine, odlukom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, a glavna joj je svrha određena voljom osnivača da na institucionalan i profesionalan način građanima hrvatske nacionalnosti u Vojvodini omogući ostvarivanje prava na informiranje u tiskanome mediju na vlastitome jeziku koji se od prvoga dana redovito financira iz proračuna AP Vojvodine.

Tjednik je nastao po uzoru na informativna glasila drugih nacionalnih manjina u Vojvodini, pri čemu iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ističu činjenicu da su i ustanova i list dobili ime po dnevniku, to jest tjedniku koji je u Subotici izlazio desetak godina neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Od početka izlaženja list ima i vlastitu internetsku stranicu – www.hrvatskarijec.rs, koja je vremenom mijenjala oblik, vrstu i količinu predstavljanja sadržaja.

DSHV podsjeća da je riječ o jednom od najvažnijih događaja ne samo kada govorimo o području informiranja na materinjem jeziku u suvremenoj povijesti Hrvata u Vojvodini. Pokrajinske su vlasti u 2004. godini osnivačka prava nad medijima na manjinskim jezicima prenijele na manjinska vijeća te je tako i Hrvatsko nacionalno vijeće preuzelo osnivačka prava nad ustanovom, a time i tjednikom 30. srpnja 2004., dok je obveza financiranja i dalje ostala na pokrajinskim tijelima.

U proteklih 20 godina postojanja tjednik „Hrvatska riječ“ najčešće je nastojao poštovati profesionalni uređivački koncept u pristupu informiranju, zauzimajući se za istinito i objektivno informiranje o svim relevantnim zbivanjima u široj društvenoj zajednici. Sukladno uređivačkom konceptu, na stranicama "Hrvatske riječi" posebna se pozornost posvećuje životu Hrvata u mjestima u Vojvodini u kojima žive te njihovu svakodnevnomu radu i stvaranju, zatim u politici, obrazovanju i kulturi te vjerskom životu. Stoga je jasno kako je uloga ovoga tjednika velika i važna kako na informativnom planu tako i za memoriranje povijesnog trajanja hrvatske zajednice, jer bilježi sve događaje, zbivanja i procese Hrvata u Vojvodini i Republici Srbiji. Tim prije je uspjeh veći jer se znalo – tijekom cijela dva desetljeća – trajati i djelovati u ne uvijek povoljnim okolnostima, u čemu smo vidjeli očitovanu hrabrost i želju za očuvanjem samobitnosti Hrvata na ovim prostorima.

DSHV čestita Upravnom odboru, menadžmentu na čelu s ravnateljem Ladislavom Suknovićem te novinarima i suradnicima na čelu s glavnom urednicom tjednika "Hrvatska riječ" Zlatom Vasiljević 20 godina od objave prvog broja, poručuje predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više