Novosti

Politika

Kanada pod udarom terorizma

Nakon što je u ponedjeljak u Quebecu policija ubila muškarca koji se namjerno zaletio u vojnike svojim automobilom, jučer je u Ottawi zabilježen i napad na službene vlasti

Kanada se drugi puta ovog tjedna našla pod udarom terorizma. U srijedu, nešto prije 10 sati po lokalnom vremenu, muškarac je ispalio par hitaca u blizini državnog parlamenta u Ottawi. Napadač je pucao u vojnika koji je čuvao spomenik, a nakon toga je ušao i u parlament iz kojeg se, kako tvrde svjedoci, čulo više desetaka hitaca. Napadač je ubijen, a vojnik Nathan Frank Cirillo, koji je obavljao ceremonijalnu dužnost, podlegao je ozljedama nekoliko sati kasnije.

Za vrijeme napada u zgradi parlamenta nalazili su se zastupnici koji su stolicama zabarikadirali drvena vrata. U parlamentu je bio i kanadski premijer Stephen Harper, koji je evakuiran.

Nakon napad u srijedu, policija je priopćila građanima da ne izlaze iz svojih domova i ostanu na oprezu. Kanadske vojne baze su zatvorene za civile, a vojnicima su dane striktne upute da nose civilnu odjeću kada nisu na dužnosti.

Ovo je drugi ovotjedni napad ovakvog tipa u Kanadi, nakon što je u ponedjeljak u Quebecu policija ubila muškarca koji se namjerno zaletio u vojnike svojim automobilom, te je jednog ubio, a drugog ranio.

Kanadska policija sumnja da je napadač na parlament Michael Zehaf Bibeau, koji je otprije poznat policiji. Kanadski dnevni list ‘Globe and Mail’ tvrdi da Zehaf Bibeau nije mogao dobiti odgovarajuću putnu dokumentaciju kako bi ga se spriječilo da putuje u inozemstvo, te da je od strane kanadske vlade bio okvalificirat kao ‘putnik visokog rizika’. Slične su to okolnosti kao i u slučaju Martina Rouleau Couturea, za kojeg se sumnja da je sudjelovao u napadu koji se dogodio u ponedjeljak.

Zehaf Bibeau, kao i Roulea Couture, preobratili su se na islam, a napadi stižu nakon što je ranije ovog mjeseca Kanada objavila da će poslati šest borbenih aviona koji će sudjelovati u napadima na takozvanu Islamsku državu koja je zauzela dijelove iračkog i sirijskog teritorija.

Kanadska novina ‘National post’ piše da su teror i kaos uzrokovali veliku simboličku štetu te da se u građane uvukao strah koji će imati trajan utjecaj. Premijer Harper gostovao je na televiziji pri čemu je rekao da je riječ o terorističkom udaru.

- U nadolazećim danima saznat ćemo više o teroristu i eventualnim suučesnicima koje je imao. Kanada nije imuna na ovakav tip terorističkih napada koji su viđeni svuda u svijetu. Ali da ne bude zabune... Kanada neće biti zastrašena - rekao je kanadski premijeri i dodao da su ovakvi udari napad na državu, vrijednosti i društvo te da će Kanada udvostručiti svoje napore u zajedničkoj borbi protiv terorističkih organizacija u svijetu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više