Novosti

Kultura

Kandidati za Oscara na ovogodišnjem 15. izdanju ‘ZagrebDoxa’

Na festivalu, koji traje do 3. marta, u 16 programa prikazat će se 104 dokumentarna filma, izabrana među 1.700 pregledanih

Nakon svečanog otvaranja 15. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ‘Zagrebdox’, u utorak, u pet dvorana Kaptol Centra u Zagrebu zavladala je festivalska atmosfera. Okupljenoj publici obratio se direktor festivala Nenad Puhovski, podsjetivši da je u 15 festivalskih godina u takmičarskim i ostalim programima prikazano preko 2.000 filmova iz 77 zemalja koje je pogledalo 290.000 gledalaca.

Kroz to vrijeme uveli smo niz novosti u naš festivalski život - rekao je Puhovski.

Festival je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazavši da je ‘ZagrebDox’ platforma koja otvara važne i aktualne društvene teme. - Festival je umjetnički introspektivni prikaz života suvremenog društva i problema suvremenog čovjeka - rekao je gradonačelnik.

U ceremoniji otvaranja publika je mogla pogledati 15-minutni film o 15 godina festivala. Prikazan je i film ‘Te smo noći pali’ danske autorice Cille Hannibal koja se obratila gledaocima, naglasivši da je filmom željela ukazati na važnost razgovora, što i smatra smislom dokumentarnog filma.

Na festivalu koji traje do 3. marta, u 16 programa prikazat će se 104 dokumentarna filma, izabrana među 1.700 pregledanih. Publiku očekuje niz atraktivnih službenih i posebnih filmskih programa, predavanja, razgovora s autorima i koncerata. U takmičarski program ‘ZagrebDoxa’ uvršteno je 37 filmova - 19 u međunarodnu i 18 u regionalnu konkurenciju.

Filmovi se takmiče za nagrade Veliki pečat za najbolji film iz međunarodne i regionalne konkurencije, Mali pečat za najbolji film autora starosti do 35 godina, na što otpada pola autorica i autora te HT nagradu publike. Bit će dodijeljene i nagrade Stanje stvari za najbolji film koji promovira ljudska prava, Teen Dox za najbolji film o problemima mladih, nagrada filmski kritičar Fipresci i Nagrada mojoj generaciji koju dodjeljuje lično Puhovski u svojstvu osnivača i direktora festivala.

Pobjednici se proglašavaju 2. marta kad završava i službeni dio festivala, a najbolji filmovi moći će se vidjeti i 3. marta.

Dva filma mladih autora ujedno su i kandidati za ovogodišnju nagradu Oscar: ‘U procijepu’ (Minding the Gap) redatelja Bing Liua, atmosferični doku-hit sa Sundancea o američkim skejterima na pragu zrelosti koji je dosad osvojio gotovo 50 svjetskih nagrada, i britanski kratkometražni dokumentarac ‘Crna ovca’ (Black Sheep) redatelja Eda Perkinsa koji postavlja teška i aktualna pitanja o rasi i identitetu. Generaciji rođenoj krajem 80-ih pripada i Alexandria Bombach, dobitnica nagrade za režiju na Sundanceu 2018. godine, redateljica potresnog i važnog dokumentarca ‘Na njezinim plećima’ (On Her Shoulders) o Nadiji Murad, aktivistici za prava Jazida.

Takmičarski blok regionalne konkurencije uključuje 18 dokumentarnih filmova među kojima su i novi dokumentarac Gorana Devića ‘U ime Republike Hrvatske’, kao i niz naslova prikazanih na prestižnim festivalima poput IDFA-e, Berlinalea, Sundancea, Visions du Réela, Locarna i Hot Docsa.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više