Novosti

Kronika

Karlovac tuguje, Split negoduje

Karlovački Zorin dom uskoro bi mogao ostati bez ravnatelja: Srećko Šestan ostavio je trag u karlovačkom kazališnom životu, dok će mu nova dužnost biti trnovita

Kh6p0mx85uvg48zh5uy0rz9fbhh

Srećko Šestan još uvijek je u Zorin domu (foto Boris Šćitar/PIXSELL)

Nakon što je Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta Split jednoglasno za novog intendanta izabralo sadašnjeg direktora karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom Srećka Šestana, tu odluku ovih je dana potvrdilo je splitsko Gradsko vijeće. Glasanje je bilo vrlo tijesno, sa samo 18 glasova od 35 članova Gradskog vijeća. Nakon što budu završene dobro poznate splitske kulturne afere, Šestan bi novu funkciju trebao preuzeti za oko pola godine, a do tada će i dalje raditi u Karlovcu. Tko će ga naslijediti za sada još nije poznato.

Šestan je u Karlovac došao prije sedam godina iz Ministarstva kulture, da bi 2013., nakon više od pola vijeka, ponovo oformio profesionalni kazališni ansambl. Prvi glumci su bili Peđa Gvozdić i Đulio Setimo, a kasnije su zaposleni Vanja Gvozdić, Katarina Strahinjić, Petra Cicvarić i ostali tako da ansambl sada broji šest glumaca-profesionalaca i niz ostalih koji nastupaju u brojnim predstavama.

Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, dječji zbor Zorice, baletni i dramski studio osvajali su širom jugoistoka Evrope brojne nagrade - kao i profesionalni ansambl. Šestan je uveo i program ‘Svako dijete tri puta godišnje u kazalištu’, a predstave su igrane po osnovnim i srednjim školama u Karlovačkoj županiji. U Karlovcu se dobro snašao i stekao veliki broj prijatelja koji izražavaju žalost što iz Karlovca odlazi čovjek koji je kulturni život u gradu i županiji podigao na vrlo visoki nivo.

- Veliki je izazov prihvatiti novi radni zadatak, ali moram kazati da mi se srce stegne kad pročitam komentare mojih Karlovčanki i Karlovčana koji mi bez ikakve zadrške daju podršku i čestitaju. I meni je žao što je došlo vrijeme da odem, ali se zahvaljujem svima koje sam primio kao najrođenije i oni mene od prvog dana kada sam došao u Karlovac i što smo od Zorin doma zajedničkim snagama napravili ono što je on danas – kaže Šestan. Kao svojevrsni kuriozitet valja zabilježiti da su jedino njegovi godišnji izvještaji o radu Zorin doma na sjednicama karlovačkog Gradskog vijeća uvijek usvajani jednoglasno, uključivši i opozicijske stranke, iako je sam Šestan istaknuti član HDZ-a. Što se tiče prigovora oko izbora za intendanta splitskog HNK-a, on se zahvaljuje svima koji su glasali u Splitu za njega, ali i onima koji su bili suzdržani ili protiv.

- Takav stav mi samo daje dodatni motiv da još jače, energičnije sa većim entuzijazmom sprovedem one planove i programe koje sam predložio i za koje smatram da ćemo u četiri godine u HNK-u Split uspjeti i ostvariti. Karlovac neću zaboraviti i vrlo rado ćemo surađivati u budućnosti. Zahvaljujem se svim dosadašnjim djelatnicima i umjetnicima. Ovo nije zbogom, ovo je samo malo doviđenja - zaključuje Šestan.

Za dobru saradnju sa karlovačkom i županijskom srpskom zajednicom nedavno je na poklon dobio jednu umjetničku sliku iz fundusa karlovačkog pododbora Prosvjete. Mnoge aktivnosti srpske zajednice održavane su upravo u Gradskom kazalištu i niti jedan njihov zahtjev Šestan nije odbio.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više