Novosti

Intervju

Katarina Peović: Socijalizam na Pantovčaku

Kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu Republike: Kolinda Grabar-Kitarović u vanjskoj politici prava je predstavnica sluganske autokolonijalne politike, a kao masku distopije u kojoj živimo koristi najniže strasti kroz antiimigrantsku retoriku

Dbnqsoz329286qofq5k3lvbt579

Katarina Peović (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Što sadrži vaš program Demokratski socijalizam za 21. stoljeće (DS21), kojim ćete se kandidirati za predsjednicu Republike?

DS21 podrazumijeva socijalistički trokut – društveno vlasništvo, društvenu proizvodnju i usmjerenost proizvodnje na potrebe svih. Društveno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju nužno je kako bi zajednička, društvena proizvodnja bila usmjerena prema slobodnom razvoju svih umjesto zadovoljavanju privatnih ciljeva manjine. Društvena proizvodnja koju organiziraju radnici dozvoljava im da stvaraju nove odnose kooperacija i solidarnosti te da osim stvari proizvode i sebe kao samosvjesne udružene proizvođače. Zadovoljavanje društvenih potreba i svrha nužan je cilj proizvodne aktivnosti jer usmjerenost na osobne interese i sebičnost zamjenjuje usmjerenost prema potrebama drugih i odnosima temeljenima na solidarnosti.

S obzirom na ograničene predsjedničke ovlasti, na koji način kanite ‘politiku vratiti narodu’?

Premda je predsjednička funkcija uglavnom protokolarna, naša je namjera preko ove kampanje artikulirati bitna ekonomsko-politička pitanja kojih u javnosti nema. Predsjednička pozicija pruža priliku da se s utjecajne govornice nastupa u korist radne većine, a ne političko-kapitalističke elite.

Koji su po vama gorući društveni problemi?

Odlazak mladih ljudi je zbiljski problem, no taj trend se neće zaustaviti bez radikalnog zaokreta u političkoj ekonomiji. Brodogradilišta su primjer gašenja jedne od zadnjih izvoznih industrija u sprezi EU-a, Vlade, lokalne politike i domaćeg kapitala. Konačni je cilj Hrvatsku pretvoriti u zemlju konobara i sobarica, bez industrije. Nastavnici su potplaćeni i napadani sa svih strana. Porezna reforma ide u korist bogate manjine – na njoj će profitirati 1,3 posto bogatih. Mirovinska reforma će nas natjerati da radimo do smrti.

Kakve kritike upućujete predsjednici?

Predsjednica koristi svoje ovlasti kako bi zaštitila interese tajkunske manjine, a na mjesta savjetnika stavlja apologete rigidnih libertarijanskih politika poput Davora Huića i Davorina Štetnera. U vanjskoj politici prava je predstavnica sluganske autokolonijalne politike, a kao masku distopije u kojoj živimo koristi najniže strasti kroz antiimigrantsku retoriku.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više