Novosti

Kronika

Kикинђaни дoнирaли црeп

У Tрпињу je стиглa дoнaциja црeпa из фирмe ‘Toзa Maркoвић’ у Kикинди, нaмeњeнa зa стaмбeнe oбjeктe нa пoдручjу тe oпштинe кojи су oштeћeни тoкoм eлeмeнтaрнe нeпoгoдe 7. jулa прoшлe гoдинe

Ht6flnys1tmxl6k75x3bchkos57

Pomoć za postradale trpinjske krovove

U Trpinju je stigla donacija crepa iz firme ‘Toza Marković’ u Kikindi, namenjena za stambene objekte na području te opštine koji su oštećeni tokom elementarne nepogode 7. jula prošle godine. Led je tada poharao nekoliko opština na području Vukovarsko-sremske županije, a najveću štetu su pretrpeli stanovnici opštine Trpinja. Stradale su poljoprivredne površine, a na stambenim i pomoćnim objektima uništeni su krovovi.

- U prvi mah su nam pomogli prijatelji, rodbina i poznanici, da se pokrije ono što je najhitnije. Dobili smo i donaciju polovnog crepa od Eparhije osečkopoljske i baranjske koji smo podelili, u tom trenutku najugroženijim građanima. Na naš apel odazvali su se iz firme ‘Toza Marković’ u Kikindi koja je poznati proizvođač crepa. Sa direktorom te firme Vladom Ilićem povezao nas je generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić i pre nekoliko dana je stigla donacija od 23 palete, odnosno 8970 komada crepa - priča načelnik Miroslav Palić.

- Bilo je dosta tehničkih problema oko isporuke crepa zbog čega on i dolazi u ovoj kasnijoj fazi, ali oni nisu bili stvar volje menadžmenta firme ‘Toza Marković’ nego stvar tehnike kako će se ovaj crep prevesti. Dosta je taj proces trajao, ali na kraju je materijal ipak stigao što je najvažnije od svega. Čak je i prevoz bio o njihovom trošku, tako da su kompletan posao oko isporuke sami realizovali - istakao je Šapić.

- U nepogodi je oštećeno više od 430 objekata, stambenih, privrednih, pomoćnih zgrada, šupa ili štala, od čega je 235 stambenih jedinica - navodi Palić i dodaje da za stambene objekte na kojima je šteta procenjena na 7,5 miliona kuna, građani nisu dobili nikakvo obeštećenje od države. Tek simboličnu finansijsku pomoć osigurala je Vukovarsko-sremska županija u iznosu od 87 hiljada kuna za socijalno ugroženu kategoriju stanovništva.

Palić dodaje da je za uništene poljoprivredne površine, Opština Trpinja od države uspela dobiti svega milion i 470 hiljada kuna što takođe nije dovoljno za sanaciju štete koju je stručna komisija procenila na oko 32 miliona kuna.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više