Novosti

Kultura

Književna kritika: Glas radničke Amerike

Bruce Springsteen, ‘Born to Run’, s engleskoga preveli Lada Furlan Zaborac i Dražen Čulić; Profil Knjiga, Zagreb, 2016: Autobiografija koja ulazi u sam svjetski vrh rock-publicistike

04byicqpj38nx23x3bhrpbg2862

Ispovijest posložena poput suhozida

Kaže Springsteen da odrastajući u svojoj radničkoj obitelji nikad nije vidio ikoga tko bi izašao iz kuće u sakou ili s kravatom ako nije bila nedjelja ili neka nevolja. ‘Svatko tko bi nam u odijelu zakucao na vrata odmah bi bio sumnjiv. Nešto bi želio.’ Kasnije, kad je postao rock-zvijezda, Springsteen je plovio jahtom po Mediteranu (‘A tko nije?’ dodaje), odlazio zubaru privatnim avionom i pomirio se da će lakše deva proći kroz ušicu igle nego on kao bogataš ući u raj. No svijet radničkih četvrti u kojima je odrastao među ‘tvorničkim radnicima, policajcima, vatrogascima i vozačima kamiona na duge pruge’ bit će uvijek tu. Pjesmu ‘River’ napisao je o sestri, za sestru. Virginia je zatrudnjela u sedamnaestoj, prekinula školu, udala se i zaposlila u K-Martu. Kao mlada majka sa svojim suprugom Mickeyjem započela je život radničke klase kakvim su u Freeholdu, New Jersey, živjeli i njezini irsko-talijanski roditelji.

U svojoj autobiografiji ‘Born to Run’ Springsteen će čak na dva mjesta ispričati priču o sestri, ‘utjelovljenju duše Jerseyja’ i o pjesmi koju joj je posvetio kad je krajem sedamdesetih Mickey zbog recesije u građevinarstvu ostao bez posla. Iz teksta se ne može naslutiti je li Springsteen kao rock-zvijezda sestri i šogoru pritom poslao i koji dolar. Valjda jest. Ali i pjesma je bila više nego dovoljna. U njoj su se prepoznali i sestra i cijela tradicionalna američka radnička klasa koja se početkom osamdesetih našla na pragu nestajanja. A danas se u njoj prepoznaju evropska i američka postljevica, sva ta djeca Virginije i Mickeyja. Gotovo da ništa više ne trebamo znati o Springsteenu osim ovoga; gotovo da ništa više nije trebao napisati o sebi. Sve je u priči o sestri i Mickeyju, sve je u pjesmi ‘River’: suština onoga što je Springsteen kao autor, izvođač, rock-zvijezda i glas jedne Amerike, jednog vremena. Izbrišimo načas sve ostalo – i srce će ostati, ostavljeno na dlanu, pulsirajuće. Da nije u autobiografiji ni riječ napisao o pjesmama ‘Badlands’ i ‘My Hometown’, albumima ‘Born to Run’ i ‘Nebraska’, desetljećima troipolsatnih koncerata na kojima je punio baterije milijunima i zauzvrat liječio svoju cjeloživotnu, nasljednu depresiju, Springsteen bi opet sve rekao.

Autobiografija je posložena poput kamenog suhozida. Svako poglavlje jedan kamen: ‘Moja ulica’, ‘Moja kuća’, ‘Crkva’, ‘Talijani’, ‘Irci’… i tako uzduž života. Kroz stotine stranica ispisan je nastanak svake značajnije pjesme, svakog albuma, svake promjene u pratećem bendu i svakog bitnijeg nastupa. I to vlastoručno, bez pomoći profesionalnog pisca, o čemu možda svjedoči i višak jeftinih metafora te povremeni nespretni pokušaji dubljih promišljanja života i svijeta. Postepeno autobiografija gubi svoju lapidarnost i polako se osipa u pokrivanju manje važnih razdoblja i manje važnih događaja, starenju kao takvom. Ali priznajmo, Springsteen nas je ‘dobio već s helou’.

Bilo je i bolje autobiografske rock-publicistike: od nezaobilaznog Dylana do nedavne izvanredne Byrneove ‘Sve o glazbi’. No ako uzmemo u obzir s jedne strane glazbeni i kulturološki značaj autora, a s druge kvalitetu i opsežnost teksta, onda je ‘Born to Run’ u samom vrhu rock-publicistike. Fanovima će biti dovoljno već i to što je knjiga tu. Ali ni zahtjevniji čitatelji neće ostati uskraćeni. Kao i u pjesmama, kao i na živim nastupima, Springsteen se ne štedi ni u knjizi. Može li pritom autobiografija biti zanimljiva i onima koje ne zanima Springsteen? Zapravo i ne. ‘Born to Run’ je ipak sekundarni produkt: literarna pratnja pjesama, albuma, benda. Da bi se čitalo Springsteena, treba prije svega slušati Springsteena… Ali isto tako, da bi se uopće živjelo, voljelo, osjećalo, treba slušati Springsteena.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više