>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura
Piše Novosti

‘Kočićevo pero’ Čedomiru Višnjiću za ‘Vreme sporta i razonode’

Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković donio je jednoglasnu odluku da nagradu Zadužbine Petar Kočić dobije Čedomir Višnjić

Žiri za nagradu ‘Kočićevo pero‘, na čelu s Nikolom Vukolićem (predsjednik), te Miljenkom Jergovićem i Mladenom Veskovićem, donio je jednoglasnu odluku da nagradu ‘Kočićevo pero‘ dodijeli Čedomiru Višnjiću za knjigu ‘Vreme sporta i razonode/ Titina Hrvatska i njeni Srbi 1951–1971‘ (SKD Prosvjeta, 2018.). ‘Kočićevo pero‘ se, kako je objašnjeno, dodjeljuje za visoka dostignuća u suvremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Vukolić dodaje da knjiga već pri prvom susretu, svojim nazivom, izaziva emocionalnu zbunjenost, nedoumicu raspoloženja i zaključaka.‘Autor ove više nego zanimljive knjige, koja je istovremeno i istorijski studij, ali i interesantno štivo nalik na roman, je Čedomir Višnjić, jedan od najistaknutijih savremenih srpskih intelektualaca u Hrvatskoj, čovjek široke kulture, načitanosti, velike radoznalosti i objektivnosti i književnog talenta. To je čovjek koga krasi privrženost istini i veliki radni kapacitet. Ne želeći da sudi, on pristrasnom objektivnošću, na osnovu sitnih i krupnih podataka stvara mozaik vremena, atmosferu jednog sada prohujalog doba, iščezlog čak i u sjećanjima. Slika mozaične kompozicije obuhvata epizode vezane za politički status srpske manjine, za Srpsku pravoslavnu crkvu i rad Srpskog kulturno- prosvjetnog društva Prosvjeta, za najraznovrsnije prilike i poteze kojima je cilj bio uništavanje i pražnjenje srpskog nacionalnog identiteta i neprestano jačanje pritajenog antagonizma, sve teže prikrivane odioznosti dvaju naroda istorijski i sudbinski upućenih jedan na drugi’, rekao je Vukolić.

Dodaje da je utisak da je ‘Vreme‘ dosad najkompletnije i najkompleksnije Višnjićevo djelo koje višestruko upletenim nitima srpske istorije o dvadeset godina njenog trajanja (1951–1971) odslikava i hrvatski povijesni trenutak, jer se sudbine ovih naroda makar u naznačenom vremenu nisu mogle odvojiti. ‘Višnjić pokušava da objektivno, ne stavljajući se ni na jednu stranu niti satanizujući bilo koga, naslika jedno sumorno vrijeme u kojem je srpski živalj u Hrvatskoj izvukao deblji kraj. Višnjić je od opisanih događaja koji su do danas i do nas dopirali oslabljenim intenzitetom sjećanja, želio da piše istoriju, a ne mit’, zaključuje Vukolić pozivajući na čitanje Višnjićevog djela.

Nagrada ‘Kočićevo pero’, koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić, bit će na svečan način uručena laureatu 16. novembra na Međunarodnom sajmu knjiga Interliber u Zagrebu. Intervju s Višnjićem u Novostima, objavljen u februaru ove godine povodom izlaska knjige, možete pročitati ovdje

1/1