Novosti

Društvo

Komemoracija za obitelj Zec u ponedjeljak na Sljemenu

Antifašistička liga RH organizira 7. prosinca, s početkom u 17 sati, komemoraciju povodom godišnjice ubojstva obitelji Zec

Large zec

S lanjske komemoracije na Sljemenu (foto Bruno Fantulin/PIXSELL)

Antifašistička liga RH u ponedjeljak, 7. prosinca, s početkom u 17 sati organizira komemoraciju povodom godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, "koje hrvatsko pravosuđe nije imalo snage procesuirati, a hrvatska politika nije i nema snage komemorirati".

Komemoracija će se održati kod Adolfovca na Sljemenu gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. godine ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija Zec.

Uz obraćanje predstavnika Antifašističke lige, ovogodišnju komemoraciju obilježit će multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif, koji će na lokalitetu Adolfovac postaviti umjetničku audio video instalaciju, a u programu sudjeluje i pjesnikinja Monika Herceg.

"Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina. Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. travnja 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima sa strane Republike Hrvatske. Unatoč građanskim inicijativama ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu", stoji u pozivu.

Organizatori mole sve koji namjeravaju doći da budu na lokaciji 15-20 minuta ranije od najavljenog termina.

"Nakon što krenete prema Sljemenu od tramvajskog okretišta Mihaljevac (Ksaver) i nakon što se već uputite prema Tomislavcu, u jednom trenutku će vam naši volonteri i signalizacija ukazati na parking, od kuda ćete osvijetljenim putem krenuti pješice prema platou gdje će biti organizirana spomenuta komemoracija. Kao organizatori pozivamo vas da koristiti zaštitne maske, a broj sudionika će biti u skladu s mjerama u vezi zaštite od COVIDA 19", stoji u pozivu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više