>

novosti logo

Društvo Društvo

Končar protiv Novosti

Bio sam začuđen Končarevim demantijem i tužbom jer on negira čak i notorne činjenice, poput onih da je bio osuđen u SFRJ i da je plaćao Jakovčića, kazao je glavni urednik Novosti Nikola Bajto na ročištu

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu 14. svibnja održano je ročište u povodu tužbe poduzetnika Danka Končara protiv SNV-a kao izdavača tjednika Novosti, koji zastupa odvjetnica Lina Budak. Končar traži 100.000 kuna odštete zbog teksta novinara Igora Lasića o zbivanjima u Uljaniku, objavljenog u travnju 2018. pod naslovom ‘Kad naš brod tone’.

Nakon što je bivša uprava Uljanika odabrala Končara za strateškog partnera, Lasić je napisao tekst o njegovoj poslovnoj pozadini, no Končar u tužbi tvrdi kako nije istina da je imao peripetije u Finskoj i na Malti, da ne izvršava obaveze u Brodotrogiru, da ima odnose s ruskom državom, da je u bliskoj i sumnjivoj suradnji s Ivanom Jakovčićem te da je bio osuđen na zatvor u Jugoslaviji, što je sve Lasić naveo u svom tekstu. Osim što je u ovom postupku tužio izdavača Novosti, Končar je paralelno pokrenuo i kaznene postupke za klevetu protiv Lasića i glavnog urednika Novosti Nikole Bajte.

No Končar, kojeg je zastupala odvjetnica Martina Žibreg, nije se pojavio na ročištu, kao ni njegov svjedok Krešimir Raguž, a svjedočili su Lasić, Bajto i sindikalni povjerenik Brodotrogira Andro Belas. On je potvrdio da je autorizirao izjavu Lasiću za utuženi tekst. ‘Mi jesmo dobivali plaću, ali nismo bili zadovoljni jer se ne ulaže u brodogradnju, što je trebalo biti dio restrukturiranja’, rekao je Belas.

Bajto je rekao da je Lasić, koji se kao novinar dugo godina bavi brodogradnjom, sve tvrdnje u tekstu temeljio na izvorima i dodao da je bio iznenađen demantijem koji mu je prije tužbe uputio Končar jer je u njemu negirao čak notorne i svima znane činjenice, poput onih da je bio osuđen u SFRJ i da je plaćao Jakovčića. Odbacio je tvrdnje da su Novosti tekstom htjele naštetiti Končarevom ugledu, kazavši da bi se poduzetnik morao nositi sa slikom koju ostavlja o sebi, te rekao da Končaru za propast posla u Uljaniku nisu krive Novosti, nego činjenica da je Vlada ocijenila kako njegov plan ne zadovoljava europske uvjete.

Autor teksta Igor Lasić ustanovio je da je ogroman novac iz državnog proračuna izdvojen za restrukturiranje i stoga je bio javni interes da se piše o tome. Naveo je na kojim je sve izvorima u medijima i dokumentima temeljio svoj tekst. ‘Danas vidimo posljedice restrukturiranja u brodogradnji tako što više ne radimo velike brodove. Lani smo izgradili svega četiri, što je ranije gradio sam Brodotrogir kao najmanje brodogradilište’, zaključio je Lasić. Sljedeće ročište zakazano je za 9. srpnja.

1/1