>

novosti logo

Kultura Kultura
Piše Anja Kožul

Korona 59 zaposlenih na projektu EPK Rijeka otjerala na burzu

Zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti daljnjeg provođenja kulturno-umjetničkih programa iz firme se otpušta 59 zaposlenika uz napomenu da postoji mogućnost povratka na radna mjesta kada se za to stvore uvjeti, poručuju Grad Rijeka i Rijeka 2020-EPK

Ured Grada Rijeke i firma Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u petak, 17. aprila, objavijestili su javnost o privremenoj obustavi većeg dijela aktivnosti na projektu i značajnom smanjenju broja zaposlenih u ovoj organizaciji.

U priopćenju se navodi da se zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti daljnjeg provođenja kulturno-umjetničkih programa iz firme otpušta 59 zaposlenika uz napomenu da postoji mogućnost povratka na radna mjesta kada se za to stvore uvjeti i potreba za obavljanjem određenih poslova.

U izjavi za Novosti direktorica firme Rijeka 2020 Emina Višnić kazala je da su poduzete različite mjere uštede kako bi se izbjeglo stvaranje financijskih gubitaka u ovom periodu. Jedna od njih, najbolnija, je i ova, rekla je Višnić. Saznajemo da pet osoba od navedenih 59 neće dobiti otkaz jer je riječ o trudnicama. U normalnim uvjetima zaposlenicima Europske prijestolnice kulture ugovori bi istekli krajem 2020. godine.

- Vjerujemo i nadamo se da je ova mjera privremena. Izrađen je novi plan rada koji uključuje provedbu dijela programa u razdoblju u kojem će to dozvoliti epidemiološke mjere. Tada će biti nužno obnoviti suradnje bitne za organizaciju tih programa. Ovaj je plan ujedno i temelj za daljnju komunikaciju i usklađivanje financija s Ministarstvom kulture, Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom koji su glavni strateški partneri i financijeri projekta - izjavila je Emina Višnić.

U ovoj organizaciji ostat će zaposlen samo manji broj ljudi koji će raditi na dovršetku poslova i isplati financijskih obaveza vezanih uz programe i druge aktivnosti provedene do sredine marta, kao i na različitim nužnim pravnim, financijskim i administrativnim poslovima.

Također su zaustavljene isplate po ugovorima s vanjskim partnerima za poslove koji se ne mogu obavljati u periodu odgode održavanja programa. Otkazane su aktivnosti vezane uz međunarodnu suradnju, a zatvoren je i dio uredskih prostora pa su smanjeni ostali materijalni i režijski troškovi. Uštede će slijediti i i mjere smanjivanja plaća za preostali uži tim zaposlenika i uprave tvrtke, navodi se u priopćenju.

Objašnjeno je da prijedlog plana upravljanja projektom EPK u uvjetima krize uključuje dvije faze. U prvoj fazi firma Rijeka 2020, osnovana za pripremu i provedbu EPK programa, nastavit će obavljati nužne poslove s minimalnim brojem zaposlenih kako bi se dovršile isplate obaveza vezanih uz do sad održane programe te kako bi se pripremila druga faza, odnosno oni programi koji će se moći održati kada mjere izolacije završe.

Prijedlog ovog plana, koji su zajednički izradili firma Rijeka 2020 i Grad Rijeka kao nositelj titule Europske prijestolnice kulture, jučer je dostavljen Ministarstvu kulture i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o temelju za nastavak razgovora o definiranju financijskog okvira i plana provedbe dijela programa, stoji u prioćenju.

Podsjetimo, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u nedavnom intervjuu u Novom Listu izjavila je da Ministarstvo neće moći isplatiti dogovorenu financijsku podršku EPK-u u vrijednosti od 10 milijuna kuna, te najavila redefiniranje financijskog okvira i opsega programa.

1/1