Novosti

Politika

Kraus preko SDP-a traži zabranu ustaških simbola

Predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus će preko SDP-a u saborsku proceduru uputiti izmjene Kaznenog zakona kojima bi se zabranilo isticanje obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta, uključujući pozdrav "Za dom spremni"

Large kraus

Ognjen Kraus (foto Željko Hladika/PIXSELL)

U dogovoru s predsjednikom zagrebačke Židovske općine Ognjenom Krausom SDP će uskoro predložiti izmjene Kaznenog zakona kojima bi se zabranilo isticanje obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta, uključujući pozdrav „Za dom spremni“, piše Novi list.

Prema tom prijedlogu, članak 325. glasio bi ovako: "Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine".

Kraus je, kako kaže, dovoljno dugo čekao vladajući HDZ i odluku premijera Andreja Plenkovića da pokrene izmjene KZ-a. Još u siječnju prošle godine održan je u prostorijama Židovske općine prvi sastanak o ovoj temi, a prisutan je bio i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Damir Habijan. Zbog toga je Kraus očekivao da će već do sredine 2021. Kazneni zakon biti u Saboru izmijenjen, ali od toga nije bilo ništa zbog čega se predsjednik Židovske općine okrenuo opoziciji koja je podržala njegovu inicijativu.

"Nisam odustao i neću. Znam da sve ovisi o gospodinu premijeru i prvo sam onda pokušavao s ovim ići preko njega. To sada traje već dulje od godinu dana, nisam uspio i, naravski, krećem na drugi način, u suradnji s opozicijom. Na koncu, opozicija je odmah podržala moj prijedlog i to je zato logično", rekao je Kraus za Novi list.

U SDP-u su pak kazali da su mogli i ranije poslati u saborsku proceduru promjene Kaznenog zakona, ali da su čekali Plenkovićev odgovor.

"Krausu sam u startu kazao da smo mi spremni učiniti ono što židovska zajednica, uz srpsku i romsku najpogođenija u NDH, smatra potrebnim. Nije ovo nešto na čemu se skuplja političke poene, nego civilizacijsko pitanje", kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Više o ovoj temi pročitajte u Novom listu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više