Novosti

Kronika

Križevci išarani ustaškim simbolima

U križevačkoj Ulici Ljudevita Vukotinovića ponovno su osvanuli ustaški grafiti

4wyhdrjuxm25h17s4kthh3d6xw4

Ništa bez ušatog 'U'

Da se uništavanju križevačkog javnog prostora ne nazire kraj, dokazuje još jedan slučaj vandalizma. Na meti nepoznatih počinitelja ponovo se našla Ulica Ljudevita Vukotinovića. Ovoga puta grafit s ustaškim simbolom, ušatim ‘U’, nije bilo ispisan na zidovima i ogradama privatnih kuća, već na pločniku po kojemu hodaju mnogi pješaci, većinom djeca i mladi. Veliki fašistički grafit sadrži i riječ ‘Žuža’ te broj 33. Autor grafita, kojim je oštećena gradska imovina i poslana poruka nacionalne i vjerske mržnje, tako je ostavio podatke koji bi mogli koristiti policiji u eventualnoj istrazi.

Grad Križevci već je nekoliko puta reagirao javnim apelima kojima se građane pozivalo da ne oštećuju gradsku imovinu. No kako pokazuje ponovljeni slučaj vandalizma, očito da se oni nisu pokazali kao uspješno rješenje. Mišljenje da Grad treba poduzeti ozbiljnije mjere zaštite javnog prostora izražavaju pojedini stanovnici Križevaca.

- Ovo što se događa je velika sramota. Bivši sam profesor i takvi fašistički grafiti kod mene izazivaju žalost. To je vrijeđanje i ponižavanje ovoga grada i svih normalnih i poštenih ljudi. Prošle godine su tu stajale ustaške parole protiv Srba, prije par dana ustaški simboli po zidovima, a sad ovaj užas na pločniku. Nadam se da će Grad Križevci, križevačka policija i antifašisti umjesto javnih apela krenuti s drugim mjerama i tako spriječiti ružne scene - kazao nam je Zvonimir, bivši profesor i jedan od starijih stanovnika Križevaca.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više