Novosti

Politika

Kuća ljudskih prava Zagreb osudila hapšenje zbog vrijeđanja Plenkovića

Nevladina organizacija izrazila je zabrinutost zbog privođenja i podnošenja optužnog prijedloga protiv 72-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra zbog napisanog komentara na Facebooku kojim javno izražava neslaganje s politikom Vlade

Large plenkovic

Andrej Plenković u Maslenici (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Kuća ljudskih prava Zagreb izrazila je u ponedjeljak zabrinutost uhićenjem muškarca iz okolice Zadra zbog komentara na Facebooku, upozorivši kako je u demokratskom društvu neprihvatljivo da policija uhićuje građane zbog javne kritike političke vlasti.

Izražavajući svoju zabrinutost zbog uhićenja i podnošenja optužnog prijedloga protiv 72-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra zbog napisanog komentara na Facebooku kojim javno izražava neslaganje s politikom Vlade, Kuća ljudskih prava Zagreb u priopćenju ističe kako je bez obzira na stil i izričaj tog komentara, neupitno riječ o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima.

Podsjetimo, zadarska je policija u petak 21. siječnja, uhitila 72-godišnjeg M.Ć. iz Briševa kod Zadra jer je putem Facebooka prijetio premijeru Andreju Plenkoviću. On je ispod objave o dolasku predsjednika Vlade u Maslenicu povodom obilježavanja 29. obljetnice VRO Maslenica '93, na Facebook profilu jednog zadarskog portala napisao da bi Andreja Plenkovića trebalo gađati pokvarenim jajima. 

"Treba ga dočekati pokvarenim jajima njega i njegove poltrone, nitko nije toliko ponizio i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik", napisao je 72-godišnjak u svom komentaru objavljenom na portalu. 

U optužnom prijedlogu se navodi kako je optuženi "narušio javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH koji je 21. siječnja dolazio u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti u svezi obilježavanja 29. godišnjice VRO Maslenica".

"U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike", upozoravaju iz te nevladine udruge.

Smatraju kako je Policijska uprava zadarska ovim optužnim prijedlogom u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja.

Nadalje, neprihvatljivim ocjenjuju da policija optužni prijedlog podnosi na temelju odredbe o zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je posljednji puta mijenjan 1994. godine, te time koristi tu zastarjelu odredbu da bi ograničila pravo na javno izražavanje.

"Europski sud za ljudska prava jasno određuje da građani mogu kritizirati vlast pa i izjavama koje su "uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće za državu ili bilo koji dio pučanstva", ističu.

Napominju i kako ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja, te podsjećaju na slučaj "prosvjednika koji je pozdravio ćaću" s Korčule iz srpnja 2019. godine te slučaj Erceg iz 2018. godine.

Policiju su pozvali da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja te primjeni standarde Europske konvencije za ljudska prava, a Vladu RH da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj, kako ističu, važan zakon uskladiti sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više