Novosti

Kultura

Kultni filmovi Mire Furlan u Tuškancu

Mira Furlan bila je značajna glumica i smotrom u kinu Tuškanac od 26. do 29. marta htjeli smo joj odati počast. Učinili bismo to i ranije, ali nismo imali na raspolaganju kopije filmova koje smo smatrali značajnim da budu uvršteni u program, rekao je Rojnić

Large mira furlan lepota poroka  1

Mira Furlan

U zagrebačkom kinu Tuškanac od 26. do 29. marta odvija se filmsko sjećanja na istaknutu jugoslavensku glumicu Miru Furlan koja je, osim na kazališnim daskama, dala svoj obol brojnim kultnim filmovima nastalim 80-ih godina u Jugoslaviji, ali i nekim ostvarenjima nastalim nakon raspada zemlje.

Revija počinje prikazivanjem filmova "U raljama života" (1984) Rajka Grlića i "Lepota poroka" (1986) Živka Nikolića, a u nekoliko narednih dana bit će prikazani i "Kiklop" (1982) Antuna Vrdoljaka, "Horvatov izbor" (1985) Eduarda Galića i "Za sreću je potrebno troje" (1985) Rajka Grlića. Posebno su zanimljivi filmovi "Braća po materi" (1988) Zdravka Šotre i "Za sada bez dobrog naslova" (1988) Srđana Karanovića koji zbog uznapredovalog procesa međunacionalnih prepucavanja u zemlji ili nisu prikazani u hrvatskim kinima ili su prikazivani bez mnogo pompe. Tu je i film "Turneja" (2008) Gorana Markovića kao jedno od njenih ostvarenja u fazi vraćanja iz progonstva u koje su je hrvatske vlasti gurnule 90-ih.

Uloge ostvarene u filmovima "Braća po materi" i "Za sada bez dobrog naslova" za nju imaju i simboličko značenje s obzirom na njene lične traume.

Uvodnu riječ o Miri Furlan i filmovima u ovom programu održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč uoči projekcije filma "U raljama života" (1984) u petak.

- Za filmove vlada veliki interes jer su karte dobrim dijelom rasprodane, rekao je za Novosti Marko Rojnić, voditelj filmskih programa u Hrvatskom filmskom savezu, ističući da su program ostvarili u suradnji s Hrvatskom kinotekom, ali iz veliku pomoć Ambasade Srbije u Zagrebu s kojom su HFS i Kino Tuškanac dobro surađivali ranijih godina.

– Mira Furlan bila je značajna glumica i mi smo joj ovom smotrom htjeli odati počast, a to bismo učinili i ranije, ali nismo imali na raspolaganju kopije nekih filmova koje smo smatrali značajnim da budu uvršteni u program - rekao je Rojnić.

Naglasio je da je zbog protuepidemioloških mjera broj sjedala u dvorani smanjen na 35, kao i da je ulaz na filmove U raljama života, Kiklop, Horvatov izbor i Za sreću je potrebno troje besplatan, ali treba imati kartu. Na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni od 25 kuna.

Najavio je i da se na jesen planira održavanje ovogodišnjeg izdanja Dana srpskog filma koji HFS organizira u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem, Filmskim centrom Srbije, Ambasadom Srbije, Jugoslovenskom kinotekom i drugim partnerima, ali to zavisi od opće situacije.

- Predvidjeli smo da lanjski Dani početkom aprila budu u znaku Želimira Žilnika. Sve je bilo dogovoreno, pa i njegov dolazak u Zagreb, ali onda smo ušli u lockdown, a situacija ni ovog proljeća nije značajno bolja, pogotovo u sferi planiranja. Zato se nadamo da će se do jeseni stanja popraviti - rekao je Rojnić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više