Novosti

Društvo

Lažnom stranicom za onlajn kupnju pomogla žrtvama nasilja

Srednjoškolka iz Poljske odlučila je pokrenuti lažnu online trgovinu kako bi pomogla žrtvama nasilja zarobljenima u njihovim domovima, za što je dobila nagradu Europske unije vrijednu 10.000 eura

Large pula stanica

Lažna Facebook stranica za trgovinu kozmetikom

Nakon niza medijskih natpisa o porastu obiteljskog nasilja usred lockdowna, Krystyna Paszko, srednjoškolka iz Poljske, odlučila je pokrenuti lažnu online trgovinu kako bi pomogla žrtvama zarobljenima u njihovim domovima. A za tu ideju dobila je nagradu Europske unije vrijednu 10.000 eura.

“Prvo sam čula o porastu obiteljskog nasilja tijekom pandemije. Onda sam saznala za inicijativu iz Francuske gdje su žene odlazile u ljekarnu i tamo zatražile posebnu masku, što je bio znak ljekarnicima da su žrtve nasilja”, ispričala je Krystyna Paszko za BBC. To joj se, ispričala je, učinilo kao sjajna ideja te je odlučila napraviti nešto slično u Poljskoj. U travnju prošle godine Paszko, tada 17-godišnjakinja, odlučila je pokrenuti lažnu onlajn trgovinu kozmetikom pod nazivom " Rumianki i bratki - naturalne kosmetyki SKLEP ". Ideja joj je bila da žrtve kod kuće mogu potražiti pomoć, a da izgleda kao da kupuju onlajn.

Kada žrtva postavi pitanje o kupnji kreme, odgovara joj psihologinja koja je pita, primjerice, “koliko traju njeni problemi s kožom”. Ako netko naruči proizvod i ostavi adresu, to je bio znak da traži da policija posjeti njen dom.

Kad je Paszko na svojoj Facebook stranici napisala svoj plan, dobila je jako puno upita.

“Mislila sam da će to biti samo za moje prijatelje i njihove poznanike. Mislila sam da bi mogli pomoći jednoj ili dvije osobe, no status je masovno dijeljen i postao je vrlo popularan”, ispričala je te dodala kako je onda kontaktirala poljsku nevladinu organizaciju Centar za prava žena te ih zamolila za pomoć. Oni su osigurali odvjetnike i psihologe koji su joj pomogli u radu.

Otkako je stranica otvorena, javilo se više od 350 osoba. Najviše žrtava bile su osobe mlađe od 40 godina, a oko 10 posto bili su muškarci.

“Mlađe žene radije pišu na Facebook nego da zovu na telefon, za njih je prirodnije koristiti Facebook chat. Većina muškaraca koji su nam pisali su tinejdžeri”, objasnila je.

Dodala je kako njen interes za ljudska prava i prava žena može zahvaliti izviđačima.

“Izviđači su me naučili kako je važno pomagati drugima i zanimati se za svijet oko sebe”, rekla je.

Ova inicijativa jedan je od 23 projekta koji su dobili Europsku nagradu za građansku solidarnost, jednokratnu nagradu za organizacije koje se bave posljedicama pandemije.

Urszula Nowakowska, predsjednica Centra za prava žena rekla je kako je bila “vrlo impresionirana” projektom te dodala da premda policijske statistike ne pokazuju porast obiteljskog nasilja prošle godine, njihova organizacija je u prvim mjesecima lockdowna imala porast poziva za oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Inače, u srpnju prošle godine poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro najavio je povlačenje Istanbulske konvencije jer njen “ideološki” karakter prijeti tradicionalnom modelu obitelji, zbog čega je doživio kritike u domovini i inozemstvu. Nakon toga premijer Mateusz Morawiecki zatražio je da se Ustavni sud izjasni o tom pitanju.

U studenom prošle godine ministarstvo pravosuđa donijelo je zakonske promjene prema kojima je policiji omogućeno da nasilnika izbaci iz doma. No još uvijek nema zakonske prepreke da nasilnici pristupe svojim žrtvama izvan doma, na radnom mjestu ili ispred škole kada dolaze po djecu.

“Ono što sam primijetila u posljednjih 15 godina jest da su ljudi skloniji obiteljsko nasilje tretirati kao konflikt unutar obitelji prije nego kao zločin. Mislim da tome dosta pridonosi sustav jer nije učinkovit i vrlo je birokratiziran”, rekla je Nowakowska. Dodala je kako se u poljskoj godišnje zabilježi oko 70.000 slučajeva obiteljskog nasilja od čega se tek 13 do 14 tisuća tretira kao kazneno djelo.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više