Novosti

Kultura

"Leptirica" opet pleše

U dupke punoj dvorani zagrebačkog kina Tuškanac počeo je ciklus filmova "Ponovo radi bioskop" s kultnom "Leptiricom" Đorđa Kadijevića

Large bioskop 11

"Leptirica" i dalje puni dvorane

U ispunjenoj dvorani kina Tuškanac započelo je peto izdanje programa "Ponovo radi bioskop – TV film u kinu" s kultnom "Leptiricom" Đorđa Kadijevića. Za vrijeme zagrebačkog programa publika će od 29. marta do 2. aprila moći vidjeti 18 TV drama i filmova snimljenih od kraja 1960-ih do početka 1990-ih u produkciji Radio televizije Beograd (RTB).

Nakon obraćanja voditelja Kina Tuškanac Marka Rojnića, o programu je govorio Marijan Vujović, direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke, koja je uz ambasadu Srbije u Zagrebu i kino Tuškanac bila partner SNV-u u pripremama i organizaciji ciklusa.

- Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka televizije u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu imale su fenomenalnu produkciju TV drama u kojima su režiseri, scenaristi i glumci ostvarili zapažene uloge. U Beogradu je Leptirica kultni film koji publika uvek želi da vidi - naglasio je Vujović.

- Pod naslovom koji smo preuzeli iz kultnog Šijanovog filma "Maratonci trče počasni krug" nastojimo da uhvatimo filmove koji pripadaju lektiri jugoslovenskog filmskog perioda, a potiču s prostora Srbije s glumcima, režiserima iz drugih republika. Želja nam je bila da se podsetimo kako je izgledala usluga javnog servisa RTB-a, čiji je urednik dramskog programa Filip David, po uzoru na BBC, stvarao nešto novo - rekla je Aneta Vladimirov iz SNV-a. Naglasila je da su uz Kadijevića, koji je autor velikog dramskog opusa, i Soje Jovanović koja je jedina poznata režiserka u jugoslovenskom periodu, filmove režiralo i niz ostalih autora.

- Ideja o prikazivanju filmova koji su se mogli vidjeti na TV ekranima proistekla je iz iz SNV-a i kina Tuškanac. Podržali smo je i pokušali da je usmerimo s nekim naslovima, pa da publici ponovo prikažemo izuzetno kvalitetne TV drame proizvedene u nekadašnjem RTB-u, a koje su većinom digitalno restaurisane od strane RTS-a. Taj format TV drame bio je, ne samo izuzetno popularan, već i uspešan, a stvarala su ih velika imena, ne samo kad su u pitanju scenaristi i reditelji, nego glumci s prostora cele Jugoslavije - rekao nam je Vujović.

- U kolektivnoj svesti ima puno glumaca za koje se misli da su ostvarili velike uloge na velikom ekranu, a onda shvatite da se oni u igranim filmovima skoro i nisu pojavljivali. Svoju popularnost i svest ostvarili su TV dramama - rekao je.

Publika u kojoj su prevladavali mladi ljudi nije skrivala oduševljenje. Filmovi se mogu pogledati do 2. aprila, a ulaz je slobodan.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više