>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Lidija Jagarinec 130.000 štrajkaša za Imunološki

Sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu: Ukoliko ne dobijemo plaću ili barem garanciju kada će ona biti isplaćena, SSSH će mobilizirati svoje članove te iznenaditi i Vladu i javnost

SSSH i njegova podružnica Sindikat EKN-a zatražili su isplatu zaostale tri plaće radnicima Imunološkog zavoda.

Radnici i sindikat cijelo vrijeme vode borbu s vjetrenjačama i još se uz sve borimo za isplatu plaća radnicima. Na tiskovnoj konferenciji najavili smo da ćemo biti prisiljeni ići sa sindikalnim akcijama uključujući i štrajk ukoliko do kraja ovog tjedna ne dobijemo informaciju kada će se isplatiti plaće. Za isplatu jedne plaće potrebno je 1,5 milijuna kuna, no kako su plaćeni doprinosi za dvije plaće, iznos je nešto manji. Nažalost, u Hrvatskoj nema alternative, odnosno zakona kojim bi se jamčila isplata barem minimalne plaće. Postoji samo činjenica da je neisplata plaće kazneno djelo, ali samo ako uspijete dokazati namjeru poslodavca, odnosno da, na primjer, poslodavac ima novac na računu, ali ga ne da radnicima za plaću.

SSSH će svim svojim sindikatima s više od 130.000 članova predložiti održavanje štrajka solidarnosti s Imunološkim?

Radnici su izigrani i prepušteni sami sebi, pa nam preostaje korak očajnika, odnosno zatražiti izvanredni otkaz ugovora o radu zbog nepoštivanja ugovornih obveza tj. neisplate plaća. Tada imate pravo javiti se za Zavod za zapošljavanje i ostvariti sva prava kao da vam je otkazao poslodavac, što uključuje i novčanu naknadu sukladno godinama radnog staža. Ukoliko ne dobijemo plaću ili barem garanciju kada će ona biti isplaćena, SSSH će mobilizirati svoje članove te iznenaditi i Vladu i javnost. Detalje akcija ne mogu iznositi, jer se o njima dogovaramo.

Koliko je dobra Vladina odluka o odbacivanju ponude Visie Croatice, koja je htjela preuzeti Imunološki?

Pozdravljamo odluku Vlade RH, ali samo ‘do zareza’, preciznije - u dijelu koji kaže da se odbacuje ponuda društva Visia Croatica. Nakon toga u dokumentu piše da se ponavlja natječaj, što je apsurdno. Novi natječaj dodatno će financijski iscrpiti Imunološki, ali i ljude koji su na rubu snaga. Nebrojeno mnogo puta rekli smo da je Imunološki zavod zbog proizvodnje krvnih derivata, bakterijskih i virusnih cjepiva, dijagnostike koju provodimo, i drugog tvrtka od strateškog interesa.

Hoće li Vlada raspisati novi krug natječaja za privatizaciju Imunološkog zavoda, sve dok se ne steknu uvjeti za otvaranje stečaja?

Već i vrapci znadu da u jednom svom dijelu proizvodimo i ono što se može kategorizirati kao biološko oružje. Preporuke Vijeća Europe i WHO-a glase da sve zemlje koje to mogu, moraju biti samodostatne u krvnim derivatima. Pravo je bogatstvo imati takvu vrstu proizvodnje u vlastitom dvorištu, jer ni puno bogatije zemlje to nemaju, pa su osuđene na uvoz. Uz malo dobre volje, potrebno je samo premjestiti (na papiru) Imunološki u kategoriju strateških, ali razvojnih tvrtki, što znači osigurano financiranje i ulaganje, kao i nemogućnost prodaje zavoda. Kao vječiti optimist, vjerujem da će Vlada raditi u interesu svih građana, pametnim ulaganjem u Imunološki, te osigurati budućim generacijama kvalitetno domaće cjepivo, kvalitetne i sigurne krvne derivate.

Zbog čega stečaj Imunološkog zavoda nije potreban?

Ako privatiziramo Imunološki, za očekivati je da će doći i do privatizacije HZTM-a, vojske, policije, KBC-a… Nadam se da do stečaja neće doći i vjerujem da će prevladati razum, a ne trenutačni profit. Iako stečaj ne znači likvidaciju tvrtke i ponekad je dobrodošao, nisam zagovornik istog. U Hrvatskoj smo vidjeli jako puno propusta, bogaćenja pojedinaca, loših privatizacija i sad je vrijeme da se dogodi nešto pozitivno te da se skine epitet lopovske države sa svih nas. Ukoliko Imunološki dobije dozvolu za rad, moći će proizvoditi kvalitetno i jeftinije za naš zdravstveni sustav, a novcem koji će se uštedjeti na razlici u cijeni između našeg i uvoznog moći će se graditi nove pogone. Za usporedbu, razlikom u cijeni između našeg i uvoznog proizvoda u 18 mjeseci može se isfinancirati nova tvornica, a mi uvozimo već 24 mjeseca. Računica je ovdje vrlo jasna.

1/1