Novosti

Društvo

Proročanstvo iz Imunološkog

Kada su kola u Imunološkom krenula nizbrdo, radnici su upozoravali da nas može zadesiti katastrofa kakvu, poput ove s koronavirusom, upravo gledamo

Fp8d53rwn9luloxe6taivlmb4qc

Odjel za proizvodnju seruma Imunološkog zavoda (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Bio bih sretan i zadovoljan da Hrvatska ima svoj Imunološki zavod kakav je imala Jugoslavija 1980-ih – kazao je nedavno na javnoj televiziji ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, dodavši pritom da je siguran da bismo u takvim institucijama mogli proizvoditi cjepiva za naše, ali i europsko tržište. Umjesto sanjarenja, ministar bi morao znati zašto Hrvatska nema svoj zavod u punom proizvodnom pogonu. Ali njega to nitko ne pita. Zgradu u kojoj se samo čuvaju vrlo vrijedni sojevi krvne plazme i matični sojevi ovih dana pregledavaju statičari kako bi utvrdili njezinu sigurnost nakon jakog zagrebačkog potresa.

- Radi se krizno - kaže nam Lidija Jagarinec, radnica i sindikalna povjerenica podružnice Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) u Imunološkom zavodu d.d.

Još 2013. godine, kada su kola u Imunološkom definitivno krenula nizbrdo, upozoravala je na posljedice u slučaju da nas zadesi katastrofa kakvu upravo imamo u vidu koronavirusa, pogotovo ako dođe do zatvaranja granica. Hoće nam reći: da Imunološki ima bilo kakav pogon za proizvodnju, sigurno bi već odavno započeo istraživanja na cjepivu protiv korone.

- Ovako gledamo kako pomoći, a ne možemo ništa učiniti. Dok do nas izvana dođu cjepiva, lijekovi i sve ostalo, dug je put. S nekadašnjim kapacitetima svakako bismo mogli raditi na proizvodnji virusnih cjepiva, ali i bakterijskih, tetanusa i meningokoka, jer s virusnim cjepivima dobivate kolektivnu imunost, ali s bakterijskim ne. Imunološki je proizveo cjepiva protiv velikih boginja, ospica, rubeole i mumpsa - podsjeća Jagarinec.

Model strateškog partnerstva između Vlade i Grada Zagreba usuglašen je 2018., ali još uvijek nije doveo do pokretanja proizvodnje u IMZ-u.

- Prema nekim informacijama, Grad Zagreb ne može uložiti u javnozdravstvenu ustanovu, a postojeće dioničko društvo je opterećeno određenim dugovima koje, prije svega drugog, treba sanirati. Možda ne bi bilo loše napraviti novi Imunološki. Mnogi su zatvarali firme i otvarali nove koje posluju. Ali što vrijeme dalje ide, bojim se da su sve manje šanse za novi početak - kaže naša sugovornica.

Tvrdi da je država pogriješila dozvolivši da Imunološki zavod postane dioničko društvo. To nisu dozvolili ni Hidrometeorološkom zavodu kao ni primjerice Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu. Postoje institucije koje moraju služiti javnom zdravstvu, a sva logika i zdrav razum govore da to treba biti i Imunološki zavod.

- Imunološki ima biološko oružje u rukama. Matične sojeve. Krvnu plazmu. A danas ne možemo dati ni protuotrov za zmijski ugriz ni cjepivo za tetanus. Možda sve zlo koje nas je snašlo bude ipak za neko buduće dobro - zaključuje Lidija Jagarinec.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više