>

novosti logo

Otimanje za Imunološki

Grupa građana, okupljena u Visia Croaticu, ponovno je najavila preuzimanje Imunološkog zavoda po modelu javno-privatnog partnerstva. Sudbina javnozdravstvene ustanove znat će se nakon sastanka dvojice Milana

Nakon što je prije dvije godine Vlada odbacila ponudu Visia Croatice, odnosno inicijative grupe građana za spas Imunološkog zavoda (IMZ), koja je od države namjeravala kupiti 54 posto dionica te ustanove kako bi je spasila od privatizacije i ponovno pokrenula proizvodnju cjepiva i krvnih derivata, to je komanditno društvo najavilo novi pokušaj preuzimanja IMZ-a po modelu javno-privatnog partnerstva. Pismo namjere uskoro će odaslati Vladi. Tako bi po novom modelu Vise Croatice u preuzimanju IMZ-a sudjelovali narod, država i pravne osobe. Građani bi bili komanditori, odnosno ulagači u Imunološki. Podsjetimo da je prije dvije godine 50.000 građana uplatilo oko šest milijuna kuna za dionice IMZ-a: u međuvremenu je nakon brzopotezne vladine odbijenice sedamdeset posto njih podiglo svoje uloge, a ostatak čeka daljnji rasplet imunološke trakavice.

A sudbina IMZ-a, ustanove koja je u gubicima od oko sto milijuna kuna, veže se i za Grad Zagreb. O aktualnim događajima pitali smo Željka Klausa, predsjednika Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN).

- Sindikat EKN-a podržava sve one koji čine bilo kakve napore da Imunološki ponovno proradi. S gradonačelnikom Milanom Bandićem i ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem sastat ćemo se 8. rujna nakon čega ćemo se oglasiti s konkretnijim informacijama. Također znamo da država razgovara s Gradom Zagrebom. Više ćemo, napominjem, znati nakon sastanka. Svakako, počinjemo s ozbiljnim pritiskom oko rješavanja sudbine IMZ-a – kazao je za Novosti Klaus.

Kako će teći razgovori između spomenuta dva Milana, nećemo nagađati. Spomenimo tek da je još Vlada Zorana Milanovića donijela uredbu kojom Zavod postaje javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku. I na tome je stalo. Sindikalac Klaus smatra da treba pronaći lokaciju za Imunološki, što Grad Zagreb svakako može osigurati.

- Imam osjećaj da bi država, uvjetno rečeno, vrlo rado Imunološki prepustila Gradu Zagrebu, ali čini mi se da vlasti pritom kalkuliraju hoće li im to donijeti više ili manje glasova na nekim sljedećim izborima. To je moje subjektivno tumačenje - kaže sindikalac.

Što se tiče novog nastojanja Visie Croatice u preuzimanju IMZ-a, Klausu ono lijepo zvuči, ali je i mišljenja da za takvim modelom poslovanja nema potrebe.

- Sramota je da mi skupljamo novac uokolo, po sto ili dvjesto kuna, dok se istovremeno svi zajedno zaklinjemo kako je u pitanju javno zdravstvo i javni interes. Najkasnije u sljedeća dva mjeseca očekujem konkretne odluke s vrha – zaključuje Klaus.

1/1