>

novosti logo

Piše Mirna Jasić

Premijer zauzet

Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala očekuje od Vlade konačnu odluku o nastavku proizvodnje u Imunološkom zavodu. Uputili su pisma premijeru Oreškoviću i ministru zdravlja Dariju Nakiću, koji se nije oglasio, dok je iz Ureda premijera stigao odgovor da je prezauzet i da treba vremena da sagleda situaciju. Postoji odluka bivše vlade, kojom Imunološki zavod postaje javna ustanova od interesa za RH, u cilju osiguranja opstojnosti proizvodnje cjepiva i krvnih derivata iz ljudske plazme. Problem je što za ovakvu ustanovu nisu predvidjeli novac u javnom proračunu.

- Nisu nas poslušali ni da Imunološki stave u kategoriju društava od strateškog interesa s ciljem sprječavanja privatizacije - rekla je Lidija Jagarinec, sindikalna povjerenica.

Istaknula je kako zdravlje ne smije biti dostupno samo bogatima i upozorila da, ukoliko se Imunološki privatizira, cjepivo će dobiti samo oni koji ga plate.

Inače, plaće za 170 radnika Imunološkog zasad su redovne, barem do ožujka i novog državnog proračuna. Iako proizvodnja stoji, radnici održavaju hladni pogon, hrane i održavaju na životu životinje i sojeve virusa. To ne može potrajati ukoliko ne krenu s proizvodnjom, a da bi je pokrenuli potrebne su dozvole za rad, koje ne mogu dobiti bez ugradnje novog sustava za vodu, za što novca nemaju. Kad bi Imunološki zavod dobio proizvodnu dozvolu te onu za bakterijska i virusna cjepiva, kroz mjesec dana mogli bi proizvesti i staviti na tržite krvne derivate, kojih su skladišta puna. Za virusna cjepiva ne bi bilo problema za proizvodnju, dok je za bakterijska cjepiva najprije potrebno ostvariti određeni prihod i onda ulagati kako bi se dalje proizvodilo.

- U slučaju neke elementarne nepogode u Hrvatskoj bez Imunološkog zavoda bit ćemo prisiljeni čekati da nas se možda sjete neke druge zemlje i pošalju spasonosna cjepiva, koja smo mi primjerice slali nastradalima od poplava u Slavoniji i Bosni. Ako za nas ne bude novca u državnom proračunu, bojim se da nam više nema spasa - upozorava Lidija Jagarinec.

Na potezu je premijer Orešković – bivši farmaceutski direktor.

1/1