Novosti

Kronika

Likvidacija ranjenika 1943.

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Grada Križevaca obilježena je 76. godišnjica stradanja 14 ranjenika i članova medicinskog osoblja u ustaškom napadu na partizansku bolnicu Stupe kod Križevaca

F8d502hh9tyqxdgqbk674qhyomm

U šumi gdje je bila partizanska bolnica

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Grada Križevaca (UABA), obilježena je 76. godišnjica stradanja 14 ranjenika i članova medicinskog osoblja u ustaškom napadu na partizansku bolnicu Stupe kod Križevaca. Komemorativnom skupu, pored križevačkog UABA, prisustvovali su mnogi članovi UABA Općine Rasinje, Grada Koprivnice i Ludbrega, članovi SDP-a Koprivničko-križevačke županije i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca. Učenici Gimnazije Frana Galovića iz Koprivnice su zajedno s profesorom Zoranom Pintarićem sudjelovali u polaganju vijenaca i obilasku spomen obilježja.

- Na ovome mjestu stradali su nedužni drugovi i drugarice, njih 14 izgubilo je živote samo zato jer su se borili protiv zla fašizma. Raduje što su ove godine prisutni i učenici - rekao je Ivan Knok, predsjednik UABA Grada Križevaca Knok. O ustaškom napadu koji je 1943. godine zadesio prvu tajnu partizansku bolnicu Stupe, govorio je Dražen Ernečić, koprivnički povjesničar i antifašist.

- Važnost komemoracije je u memoriranju humanih vrijednosti, općečovječanske borbe između dobra i zla u Drugom svjetskom ratu. Planina Kalnik jedno je od partizanskih uporišta na području bivše države i u Hrvatskoj. Nama antifašistima iz Prigorja i Podravine to je od izuzetnog značaja jer je na Kalniku počela antifašistička borba, ali i socijalistička revolucija. Tu socijalističku revoluciju ne smijemo zaboraviti jer njezin cilj je bila borba za novo i bolje društvo. Od termina socijalističke revolucije danas ne smijemo bježati, on označava kraj starog i početak novoga svijeta. Na Kalniku se nalazi više od 70 mjesta važnih za antifašizam – rekao je Ernečić.

Treba naglasiti kako je bolnica Stupe bila u sastavu petog kalničkog partizanskog bataljuna. Osim ove bolnice postojala je bolnica u Gabrinovcu koja je također bila konspirativna. Do gradnje bolnice i u Stupama i Gabrinovcu došlo je zbog povećanja broja partizanskih boraca kojih je bilo preko dvije hiljade. U ovoj uništenoj bolnici moglo je biti oko 100 ranjenih i bolesnih boraca.

- Ti ranjenici bili su borci koji su se na Kalniku sukobili s više fašističkih jedinica, a najteža je borba bila s ustaškom Crnom legijom. Sve stradale i poginule ne smijemo zaboraviti, neka im je vječna slava i hvala - kazao je Ernečić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više