Novosti

Kronika

Komemoracija u Stupama

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Križevaca, obilježena je 77. godišnjica stradanja ranjenika i bolničkog osoblja prve partizanske bolnice u Stupama na Kalniku izgrađene u svibnju 1943.

8gfugoa3vsplbiwyf6goj2yszw7

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Križevaca, 21. rujna obilježena je 77. godišnjica stradanja ranjenika i bolničkog osoblja prve partizanske bolnice u Stupama na Kalniku. Vijence na spomen obilježje stradalih, ispred UABA Grada Križevci položili su njen predsjednik Ivan Knok, predstavnica križevačkog Foruma žena SDP-a Marija Vukobratović i Milivoj Dretar u ime varaždinskih antifašista. O nesreći koja je zadesila bolnicu Stupe i značaju očuvanja sjećanja na nju, govorio je Knok.

- Bolnica Stupe bila je prva partizanska bolnica na Kalniku. Izgrađena je u maju 1943. godine, a već u 21. septembra iste godine je od ustaša otkrivena i uništena. Ustaše su počinili stravičan zločin u kojemu su ubili 14 nedužnih ranjenika i određen broj bolničkog osoblja - istaknuo je Knok.

Do gradnje bolnica u Stupama i Gabrinovcu došlo je zbog povećanja broja partizanskih boraca kojih je bilo preko dvije hiljade. U ovoj uništenoj bolnici moglo je biti oko 100 ranjenih i bolesnih boraca.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više