>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Mašta radi svašta

Jurčević kaže kako se među najvećim masovnim ubojicama u povijesti Tito ‘izdvaja i po svojoj nemilosrdnosti u odnosu na svoje najbliže, potomke, ali i supruge. Neke od njih je dao i likvidirati…’ Očekujemo novu, uzbudljivu knjigu, koja dokazuje kakvo je čudo ljudska mašta

Iza zavjese, HRT, 10. svibnja, 21:00

Josip Jurčević, profesor marksizma i teorije i prakse samoupravnog socijalizma, u emisiji Tihomira Dujmovića pokazuje koliko je školstvo kod nas demokratično – danas svatko može postati doktor znanosti. Opisujući Tita kao ‘jednog od najvećih masovnih ubojica u povijesti, uz Staljina i Pol Pota’, Jurčević kaže kako se ‘Tito među njima izdvaja i po svojoj nemilosrdnosti u odnosu na svoje najbliže, potomke, ali i supruge. Neke od njih je dao i likvidirati, bio je potpuno nezainteresiran čak i za sudbinu vlastite djece, i po tome se razlikuje od ovih devet…’ Tu mu voditelj upada u riječ nastavljajući: ‘Zlikovaca…’ I ostatak ove subesjede odvijao se na način baruna Münchhausena, koji je sebe izvlačio iz živog blata vukući se za vlastiti perčin. Koju je to suprugu, ili više njih, ili potomke, Josip Broz dao likvidirati? Očekujemo novu, uzbudljivu knjigu Josipa Jurčevića, koja dokazuje kakvo je čudo ljudska mašta.

Novi dan, N1, 12. svibnja, 8:00

Ako je suditi prema procjenama Vesne Škare Ožbolt, gnjevu Martine Dalić i Tomislava Tolušića, Todoriću se smiješi zatvor, samo je pitanje kad. ‘Lepeza kaznenog djelovanja u gospodarskom poslovanju predviđa od minimalnih kazni do osam godina zatvora’, rekla je VŠO pa nastavila: ‘Nemate kazni za ovaj gospodarski ponor, ovo što se dogodilo obiteljskim gospodarstvima… Nijedna kazna nije tu dovoljna. Utvrdit će se sve: tko je što i kada znao.’ Izjave ministra Tolušića, prema kojima je samo Todorić kriv za ovo stanje, indikativne su, ali bi na europskim sudovima mogle stvoriti komplikacije, ako Tode doista završi pred sudom. A Todorić je bio država u državi, pa će početak njegova progona biti kraj mnogih karijera. Škare Ožbolt dodala je da dosad cijelo vrijeme ostaje izvan pažnje Todorićeva privatna imovina koja je, kako je rekla, ‘nastala na temelju ovoga svega. Hrvatska ima mehanizama, pravosuđe ima načina da brzo reagira na sve ove situacije’. Idu li i Dvori na bubanj?

Vijesti, N1, 12. svibnja, 12:20

Svi danas prozivaju sve. Srnećim pogledom, izmučena, smršavjela lica Božo Petrov proziva Andreja Plenkovića. ‘Ramljak je kazao da je on kao stručnjak znao da je ozbiljna situacija u Agrokoru već godinu dana. Kako to da to nije znao Marić? Hoće li Plenković danas reći ‘oprostite, pogriješio sam’. Hoće li reći ‘ispričavam se što lažem javnosti da imam većinu’. Hoće li reći ‘možemo na izbore’. Očekujem da on to kaže’, rekao je Petrov. Nema sumnje da bi ovo bila legitimna pitanja da je Božo Petrov načelnik Metkovića, ali on je već dvije godine jedan od najvažnijih ljudi hrvatske vlasti. Kako to da on nije znao da je situacija ozbiljna? Lani je Most imao ministra gospodarstva (Panenić) i ministra poljoprivrede (nestranački Romić), a dok je Zdravko Marić bio i ostao nestranački ministar, dva puta biran uz podršku Mosta. Petrov je prokomentirao i pet milijuna kuna DORH-u za istragu oko Agrokora. ‘Ako ćemo već glumiti nezavisne istrage, predlažem neka oni istraže postoji li veza između Gregurića, Valentića, Plenkovića i Todorića. Kad su već dobili te novce, neka istraže. Oni su mentori Plenkovića. Žalosno je da je DORH i prije tražio sredstva, ali se ona nisu opravdavala. Ovo je presedan’, rekao je Petrov, koji je podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića kao predsjednik Sabora – što je sasvim sigurno bio i presedan i pritisak na tijela kaznenog progona. Momak iz Metkovića ima velike ambicije, ovdje nam se smiješi predsjednička kandidatura, živi bili pa vidjeli.

Studio 4, HRT, 12. svibnja, 13:00

Agrokor, Algoritam – što je sljedeće? Najveći lanac knjižara u zemlji u istoj je situaciji kao i Agrokor. Hoćemo li dobiti lex Algoritam? Teško. U ‘Studiju 4’ o kulturnjačkom Agrokoru govorili su predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić i Slavko Kozina, član Vijeća Zajednice nakladnika i knjižara. Kozina tvrdi da Algoritam nije pokleknuo zbog visoke cijene najma prostora, kako krizu objašnjava vlasnik tvrtke. ‘Došao je račun na naplatu – vrlo sličan modelu Agrokora. Jedan od elemenata problema jesu visoki najmovi, no riječ je o krizi koja je u nakladništvu od 2008. i 2009. u velikoj mjeri utjecala na smanjenje broja novih naslova koje nakladnici proizvode, a tu su i dolazak nove tehnologije, pad čitanosti, loše poslovne procjene svakog pojedinog subjekta’, rekao je Kozina. Hrvati godišnje u prosjeku pročitaju četiri knjige, i to posuđene, nema tu kruha. Pola građana ne pročita nijednu. Hrvatskoj dolazi na naplatu i široko prihvaćen model poslovanja, u kojemu se radi na kredit, širi bez pokrića, profiti se individualiziraju, a dugovi socijaliziraju. Sad ćemo čekati rješenje ovog problema, ali teško je vjerovati da će se država isprsiti kao za Agrokor – u zemlji koja ovako olako dijeli akademske titule knjige sigurno nisu prioritet.

Tema dana, HRT, 12. svibnja, 19:50

‘Kad sam zapitao kakvo je stanje na računu Agrokora, rekli su mi da imamo šest kuna’, rekao je Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak Branku Nađvinskom, dodavši da se nada kako će koncern uskoro skupiti nekoliko stotina milijuna neophodnih za normalno poslovanje. Ako bolje razmislimo, Ramljak je zapravo drugi Vladin povjerenik za Agrokor. Prvi se zvao Ivica Todorić. Pogledamo li, naime, drugim očima cijelu situaciju oko tvrtke, vidjet ćemo da je Todorić od države dobio sve što je već ranije stvoreno u bivšem sustavu; ponešto je unaprijedio, ponešto spasio, ali nije stvorio ništa novo – nijedan brend, nijednu tvrtku – a onda sve to vratio državi, oplemenjeno dugom. Kad se na kraju dana podvuče crta, vidi se da je imovina Agrokora vrijedna 20 milijardi kuna, dugovi su oko 45 do 70, a lex Agrokorom država je, prema svemu sudeći, pristala biti sudužnik ili jamac platac. Te ćemo dugove kad-tad platiti svi mi jer će sada i banke i vjerovnici opaliti tužbe. Todorić je, čini se, otpisan: Martina Dalić i Tomislav Tolušić koriste svaku priliku da ga okrive za sve, Vlada je dala DORH-u nekoliko milijuna kuna za rad u Agrokoru, pa je sva prilika da ćemo uskoro gledati Ivicu u marici, što je do jučer bio samo vic.

Eurosong, HRT, 11. i 13. svibnja, 21:00

Eurovizija je jedina emisija kojom devastirani HRT, koji su bojovnici Mosta i HDZ-a od ‘katedrale duha’ pretvorili u ‘kulu stražaru’, još može računati na visoku gledanost. Prijenos polufinalne večeri imao je SHR (udio u gledanosti) od 17,79 posto. Emisiju su pratila 288.532 gledatelja, a samo finale u subotu, 13. svibnja 666.498 gledatelja. Jedina emisija na HRT-u koja bilježi rast gledanosti je ‘Nedjeljom u 2’, dok je HRT 4 pao ispod televizije N1, čiji se program vrti samo na kablu. Nešto je trulo na Prisavlju…

1/1