Novosti

Kronika

Milena Bižić: Da smo živi i zdravi

Radi ponovnog razbuktavanja epidemije, neizvjesno je hoćemo li uspjeti održati sve što smo zacrtali, kaže predsjednica krnjačkog pododbora Prosvjete

3xjy6x46ojhl1qhqn2zvnsb4l6l

Milena Bižić

Radi pandemije korona virusa odgođena izvještajno-izborna skupština krnjačkog pododbora SKD-a Prosvjeta, ipak je uspješno održana u junu: što se na njoj događalo i kakvi su joj zaključci?

Moram odmah reći da su skupštini našeg pododbora Društva prisustvovali Prosvjetin potpredsjednik Siniša Tatalović te predsjednik karlovačkog pododbora Milan Lapčić. No, najvažnije, na njoj je podnesen izvještaj o radu u protekloj godini te predočen financijski plan i program rada u ovoj. Izvješća su prihvaćena, a što će biti s ostvarivanjem planova, tek će se vidjeti. Diskutiralo se i o radu dosadašnjeg rukovodstva pododbora, koje je nakon reizbora predložilo novi, četverogodišnji program: ja sam tako ponovno izabrana za potpredsjednicu, Slobodan Kunić za potpredsjednika, Perica Matijević za sekretara te Goranka Mandić, Dejan Maćešić i Milena Sipić za članove predsjedništva.

Recite nam nešto više o prošlosti i sadašnjosti Prosvjetina ogranka u Krnjaku?

Krnjački je pododbor formiran prije nešto više od 22 godine, točnije 17. maja 1998. Danas imamo više od 30 članova skupštine, ali i aktivne tri sekcije našeg Društva: u mlađoj folklornoj je 26 plesača od sedmogodišnjaka do trinaestogodišnjaka a u starijoj 18 osoba između 13. i 50. godine života, muzička ima petero članova, a glumačka sekcija osmero. Sve u svemu, u rad pododbora Prosvjete uključeno je više od 70 osoba, a mnoge od njih aktivne su u nekoliko sekcija.

Kako stojite s opremom, rekvizitima, instrumentima, nošnjama? Je li vam tko pomogao u nabavi i na čiju pomoć uvijek možete računati?

Što se nošnji tiče, imamo zimsku i ljetnu kordunašku, ali i glamočku i šumadijsku s pripadajućim opancima, a od instrumenata posjedujemo kontrabas, gitaru, bugariju i harmoniku. Nošnje smo nabavljali putem projekata koje su financirali jedinice lokalne samouprave, Savjet za nacionalne manjine RH te Republika Srbije. Dio nam je donirao Zavičajni klub Kordunaša iz Srbije. Naša biblioteka ima fond od petstotinjak naslova, a u sklopu nje je pedesetak slika nastalih za likovnih kolonija koje organiziramo svake godine u suradnji s karlovačkim pododborom, ali nisam sigurna da ćemo to uspjeti i ove. Inače, radne su nam prostorije u jednoj kući u općinskom vlasništvu.

Nabrojite nam neke od važnijih aktivnosti: gdje ste sve dosad bili i nastupali?

Svake godine obilježavamo Svetog Savu, krsnu slavu našeg Društva, ali i Dan općine Krnjak te Međunarodni dan starijih osoba. Ljeti, spomenula sam, organiziramo likovne kolonije, a tada se održavaju i tradicionalna prela. Nekoliko puta godišnje upriličimo javne tribine na teme i sa sudionicima značajnima za našu zajednicu, kulturu, historiju te ovaj kraj Hrvatske. Osim u Krnjaku, svake godine nastupamo u Vojniću, Vrginmostu, Karlovcu, Voćinu, Malom Gradcu, Viškovu, Zadru, Moravicama, bosanskohercegovačkoj Velikoj Kladuši i drugim mjestima.

Mjere vezane uz još aktualnu pandemiju ograničile su i vaše aktivnosti, zar ne?

Da, aktivnosti pododbora su u velikoj mjeri smanjene na samom početku izbijanja zaraze u Hrvatskoj. Rad smo nastavili u junu izvještajno-izbornom skupštinom, na kojoj smo se pridržavali svih propisanih mjera i vodili računa o sigurnosti sudionika koliko je bilo moguće. Što će biti dalje, teško je reći. Zaraženih virusom i oboljelih od Covida-19 opet je sve više, pa je neizvjesno hoćemo li uspjeti održati sve što smo zacrtali za predstojeće mjesece. No, sve je moguće nadoknaditi, samo da budemo živi i zdravi. Posebno bih željela istaknuti da smo uoči ovogodišnjeg pravoslavnog Božića, prije izbijanja epidemije, nastupili u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’, gdje smo predstavili naše blagdanske običaje.

Ostvarujete li dobru suradnju s ostalim organizacijama zajednice te drugim kulturnim društvima u zemlji i susjedstvu?

Dobro surađujemo sa centralom i ostalim Prosvjetinim pododborima, npr. iz Vrginmosta, Voćina i Viškova, kao i sličnim društvima iz BiH i Srbije, u čemu nam pomaže naš VSNM i općinska vlast.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više